Φορτούνες, ίντριγκες και πάθη στο ΠΑΣΟΚ - όλο το παρασκήνιοΟμάδα στελεχών αμφισβήτησε ανοιχτά την πορεία προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στα τέλη Ιουνίου.
Και ...ξαφνικά τα πολιτικά πάθη και τα συντροφικά «μαχαιρώματα» στο ΠΑΣΟΚ βγήκαν και πάλι στην επιφάνεια, θυμίζοντας τις παλιές εποχές της ίντριγκας και της αμφισβήτησης.

Η εσωτερική σύγκρουση που υποβόσκει στη Χαριλάου Τρικούπη εδώ και καιρό κορυφώθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο στην Αθήνα, όπου μερίδα στελεχών με επικεφαλής τον νυν γραμματέα Στέφανο Ξεκαλάκη και τον προκάτοχό του και νυν ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη αμφισβήτησαν ανοιχτά την πορεία προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στα τέλη Ιουνίου, όπως την έχει χαράξει η Φώφη Γεννηματά.


Ειδικότερα στη συνεδρίαση που κατέληξε επεισοδιακή το βράδυ του Σαββάτου, κατατέθηκαν τελικά τρεις προτάσεις. Η εισήγηση της προέδρου, η πρόταση της ομάδας γύρω από τον Ν. Ανδρουλάκη για πιο ανοιχτό συνέδριο και η πρόταση του βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος ζήτησε να προηγηθεί συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πριν η Συμπαράταξη μετεξελιχθεί σε ενιαίο φορέα.

Ο έμπειρος Κώστας Σκανδαλίδης προσπάθησε να βρει μια συμβιβαστική λύση, αλλά εις μάτην, ενώ ενστάσεις υπήρχαν και από τους Παύλο Γερουλάνο και Κατερίνα Μπατζελή, οι οποίοι κινήθηκαν πιο κοντά στην πρόταση Κωνσταντινόπουλου. Ακολούθησαν φωνές, εντάσεις και αποδοκιμασίες. Η ομιλία της προέδρου στην Κ.Ε.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν έτι περαιτέρω όταν η ομάδα των προεδρικών μαζί με μέλη του προεδρείου της Κ.Ε. αποχώρησε προς το τέλος της συνεδρίασης, αλλά τα μέλη της Κ.Ε. που πρόσκεινται στη -νέα- εσωκομματική αντιπολίτευση του Ν. Ανδρουλάκη παρέμειναν και έθεσαν σε ψηφοφορία την πρότασή τους, η οποία είχε την στήριξη των παρόντων και τυπικά ...εγκρίθηκε. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι έλαβε 44 ψήφους από τα συνολικά 150 μέλη του οργάνου (115 παρόντα στην αρχή της συνεδρίασης), ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 28 ψήφους.

Η πρόταση Κωνσταντινόπουλου, με την οποία συμφώνησε και ο Στ. Ξεκαλάκης, να τεθεί το θέμα στο Πολιτικό Συμβούλιο τελικά απορρίθηκε από τους παρόντες.

Λίγο αργότερα το επίσημο ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημέρωνε ότι η εισήγηση της Φ. Γεννηματά εγκρίθηκε ...κατά πλειοψηφία από την Κ.Ε. , προκαλώντας νέο γύρο εσωκομματικών αντιδράσεων.

«Με έκπληξη βλέπουμε στα email μας, στην emailing list των μελών του ΠΑΣΟΚ και σε δημοσιεύματα fake news περί αποφάσεων που ουδέποτε ελήφθησαν καθ' ότι οι απέχοντες μιας διαδικασίας εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να λάβουν αποφάσεις», απάντησε η ομάδα Ανδρουλάκη.

Το διαλυτικό σκηνικό της Κεντρικής Επιτροπής δημιουργεί προβληματισμό για την εικόνα του Κινήματος, ειδικά τώρα που βρίσκεται σε φάση -έστω μικρής- ανάκαμψης, με αποτέλεσμα από κύκλους της ηγεσίας να ακούγονται φωνές περί υπονομευτών και Δούρειων Ίππων.
Οι διαφωνίες Ξεκαλάκη - Ανδρουλάκη

Στην τοποθέτησή του ο Στ. Ξεκαλάκης είχε επισημάνει ότι «το συνέδριο δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι «οικογενειακό» και αναρωτήθηκε: «Γιατί θα πρέπει το σώμα να είναι προσδιορισμένο σε 1500 διορισμένους θεσμικούς κι άλλους 1500 διορισμένους κομματικούς από τα 5 σχήματα που συγκροτούν σήμερα τη Συμπαράταξη; Γιατί στερούμε τη δυνατότητα απ’ τον κάθε προοδευτικό Έλληνα πολίτη που θέλει από το υστέρημα του χρόνου και των οικονομιών του να δηλώσει παρών στις διαδικασίες ανασυγκρότησης του χώρου να το κάνει; Γιατί κλείνουμε την πόρτα σε κόμματα, κινήσεις και συλλογικότητες που θα μπορούσαν να είναι δυνητικοί μας συνοδοιπόροι να το πράξουν;».

Από την πλευρά του ο Ν. Ανδρουλάκης πρότεινε να γίνει ένα συνέδριο τύπου Επινέ (σ.σ. το συνέδριο ανασυγκρότησης του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις αρχές της δεκαετίας του '70 όπου αναδείχτηκε ο Μιτεράν) και επί της ουσίας ζήτησε στο ιδρυτικό συνέδριο της παράταξης να παρευρίσκονται και οι δυνάμεις εκτός της ΔΗΣΥ, όπως π.χ. το Ποτάμι και η Ώρα Αποφάσεων (Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης).

Σημειώνεται ότι από τη συνεδρίαση επέλεξε να απουσιάζει ο τέως πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έδωσε την ίδια ημέρα στη δημοσιότητα ένα άρθρο του, με το οποίο αναφέρεται στην αρνητική διάσταση του πλεονάσματος μαμούθ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ακολουθούν το κείμενο της απόφασης, όπως δημοσιεύτηκε από τη Χαριλάου Τρικούπη και η εισήγηση της ομάδας Ανδρουλάκη.
Η απόφαση της πλειοψηφίας βάσει εισήγησης της Γεννηματά

Οι Σύνεδροι θα προέρθουν κατά 50% από τα κόμματα-φορείς της Συμπαράταξης. Από το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχουν τα εκλεγμένα στελέχη μας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, οι Γραμματείς και οι Αναπληρωτές των Τομέων, οι πρώην βουλευτές , τα εκλεγμένα από την βάση μέλη των Νομαρχιακών μας Επιτροπών και οι Γραμματείς των Δημοτικών μας οργανώσεων.

Το άλλο 50% των συνέδρων θα είναι από την Κοινωνία εκλεγμένα, ενεργά στελέχη στην Αυτοδιοίκηση, στους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, στα Κινήματα με τρόπο και διαδικασίες που θα εξειδικεύσει και θα εισηγηθεί στην ΚΟΕΣ η αντίστοιχη Επιτροπή Οργανωτικού που θα συγκροτηθεί.

Συγκροτείται Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) από θεσμικά στελέχη των κομμάτων, τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανεξάρτητα στελέχη του προοδευτικού χώρου και εκπροσώπους του Απόδημου Ελληνισμού και της νεολαίας.

Η ΚΟΕΣ θα συντονίζεται από Γραμματεία.

Τα μέλη της ΚΟΕΣ συγκροτούν τις Επιτροπές του Συνεδρίου.

Οι Επιτροπές Οργανωτικού, Επικοινωνίας, Οικονομικής Εξόρμησης θα αναλάβουν τα ζητήματα διεξαγωγής του Συνεδρίου.

Οι Επιτροπές για την Πολιτική Εισήγηση, το Πρόγραμμα Ελλάδα, την Οργανωτική Λειτουργία της ΔΗΣΥ και την Νέα Γενιά, θα επεξεργαστούν το ταχύτερο τις σχετικές εισηγήσεις για τον Προσυνεδριακό Διάλογο.

Ο Προσυνεδριακός διάλογος θα διεξαχθεί με:

(α) Ειδικές ημερίδες στις Περιφέρειες της χώρας για το Πρόγραμμα Ελλάδα

(β) Θεματικές Ημερίδες για την Υγεία, την Παιδεία, την Αγροτική Πολιτική, την Κοινωνική Πολιτική,

(γ)Ανοιχτές Συνελεύσεις-συζητήσεις σε κάθε Δήμο της χώρας.

(δ) Μέσω του διαδικτύου με πρωτοβουλίες της Ομάδας επικοινωνίας.

Το Συνέδριό μας θα πραγματοποιηθεί στις 30/06-2/07.

Εκεί θα συζητηθούν οι 3 κεντρικές εισηγήσεις (όπως θα έχουν διαμορφωθεί από τον προσυνεδριακό διάλογο) και θα λειτουργήσουν (6) «εργαστήρια»: Για τα θέματα των Θεσμών, των Νέων Τεχνολογιών, των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, του Επιτελικού και Αποκεντρωμένου κράτους, της Νέας Γενιάς και της Θέσης της Ελλάδας σε μια Ευρώπη και ένα κόσμο που αλλάζει.

Τονίζω και πάλι ότι σε όλες τις διαδικασίες του Συνεδρίου μας, αλλά και τις Ομάδας δουλειάς για την διαμόρφωση των εισηγήσεων μπορούν να συμμετέχουν καταθέτοντας την άποψή τους , εκπρόσωποι φορέων και στελέχη που αυτοπροσδιορίζονται ότι ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και της Προοδευτικής Παράταξης.

Στο συνέδριό μας προσερχόμαστε, ανοιχτοί στο διάλογο, για να αναμετρηθούν απόψεις και προτάσεις και όχι για να μετρηθούν συσχετισμοί.

Στο συνέδριό μας προσερχόμαστε έτοιμοι να κάνουμε συνθέσεις ιδεών και όχι αναθέσεις προσωπικών ρόλων.

Στο συνέδριό μας προσερχόμαστε έτοιμοι να προβάλλουμε μία Κοινωνία Αξιών, και όχι μία κοινότητα κολλητών και φίλων.

Το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μπορεί να αποτελέσει συνέδριο σταθμό στην ιστορία του Προοδευτικού Κινήματος στην πατρίδα μας.

Το Συνέδριό μας είναι μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για την παράταξη αλλά και για τη χώρα.
Το κείμενο της ομάδας Ανδρουλάκη

Ανοιχτή Συνδιάσκεψη για την Κεντροαριστερά

Καθαρές λύσεις για Ενότητα

Στο νέο δρόμο που χαράσσουμε, κεντρικό ρόλο πρέπει να έχει ένα σύγχρονο κίνημα, ένα ευρύτερο δημοκρατικό μέτωπο για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη δημιουργία της νέας Ελλάδας. Απαιτείται για αυτό η επανίδρυση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης.

Διεξάγεται εδώ και χρόνια μια συζήτηση για το μέλλον της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Η συζήτηση αυτή άνοιξε με την οικονομική κρίση και κορυφώθηκε σταδιακά με την αναδιάταξη του κομματικού συστήματος στις διπλές εθνικές εκλογές του 2012 και του 2015.

Μπροστά στο φάσμα του κατακερματισμού των δυνάμεών μας, το ερώτημα τίθεται αμείλικτο προς όλους μας. Ποιο το μέλλον της κεντροαριστεράς στη χώρα, με ποιο οργανωτικό σχήμα θα εκπροσωπηθεί και ποιες οι κοινωνικές και πολιτικές της αναφορές;

Η απάντηση που θα δώσουμε είναι ζωτικής σημασίας. Πρώτον, ο χώρος έχει πολυδιασπαστεί με αποτέλεσμα την ηγεμονία της δημαγωγίας και του οπορτουνισμού. Βλέπουμε σήμερα τα αποτελέσματα της πολιτικής τους. Δεύτερον, ένα σημαντικό τμήμα των Ελλήνων πολιτών δεν εκπροσωπείται. Το τμήμα αυτό έχει σαφή αναφορά στη δημοκρατική παράταξη και ειδικότερα στο ιστορικό ΠΑΣΟΚ που πέτυχε τον εκδημοκρατισμό και τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας. Υπάρχουν κοινωνικές, πολιτικές και ιδεολογικές διαθεσιμότητες πολύ πιο ευρείες από τα στενά όρια των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών. Το ιστορικό βάρος της παράταξης υπερβαίνει τη δυναμική των σημερινών κομμάτων του χώρου. Για αυτό έχουμε χρέος απέναντι στην ιστορία μας όπως και στις επόμενες γενιές να ανασυνταχθούμε.

Αυτή η προσπάθεια δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ. Έχουμε όμως το σημαντικότερο μερίδιο ευθύνης, καθότι αποτελούμε τον ιστορικό κορμό της παράταξης. Γι’ αυτό απαιτείται από εμάς να αναλάβουμε πρωτοβουλίες με διορατικότητα, σύνεση, ειλικρινή διάθεση ενότητας και όσο το δυνατόν πιο ανοιχτές διαδικασίες. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει η περιχαράκωση σαν μικροσύστημα εξουσίας, αλλά η ισχυροποίησή μας ως δύναμη εκπροσώπησης των προοδευτικών Ελλήνων πολιτών.

Για αυτό χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις.

Τον Ιούνιο του 2015 στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πήραμε την απόφαση για την πραγματοποίηση του ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης. Εάν οι συνοδοιπόροι μας θεωρούν ότι δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες για αυτό το βήμα, τότε η προγραμματισμένη διαδικασία για το τέλος Ιουνίου μπορεί να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα μιας πορείας που θα οδηγήσει στην υλοποίηση αυτής της απόφασης.

Στο ανοιχτό πολιτικό συνέδριο ενότητας της κεντροαριστεράς, θα προχωρήσουμε σε κάλεσμα για την συμμετοχή όλων των κομμάτων και κινήσεων του χώρου, ακόμη και αυτών που μέχρι σήμερα δεν έχουν ανταποκριθεί, καθώς και όλων των προοδευτικών δυνάμεων της κοινωνίας.

Το ανοιχτό πολιτικό συνέδριο θα ενοποιήσει το ιστορικό αφήγημα της παράταξης και θα καθορίσει τις προγραμματικές θέσεις, τον μεταβατικό τρόπο λειτουργίας, την πολιτική φυσιογνωμία του μελλοντικού φορέα και την κατάρτιση του οδικού χάρτη σχετικά με τις διαδικασίες που θα μας οδηγήσουν σε αυτόν.

Ας τολμήσουμε.


Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ,
Αναστασίου Έλενα
Ζαρπαλάς Σωτήρης
Σπυρόπουλος Ανδρέας
Το δεύτερο κείμενο της καταγγελίας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η 7η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, παρουσία 115 μελών της, οπότε διαπιστώθηκε και η απαρτία.
Στην διαδικασία τοποθετήθηκαν 32 μέλη της ΚΠΕ.
Λίγο πριν την ολοκλήρωση των ομιλιών, και ενώ στην αίθουσα βρισκόταν περίπου 90 μέλη της ΚΠΕ, ένα τμήμα μελών της Κεντρικής Επιτροπής αποχώρησε από την διαδικασία αρνούμενο να τεθούν σε ψηφοφορία η εισήγηση της Προέδρου, η πρόταση των τριών μελών του Πολιτικού Συμβουλίου (Σπυρόπουλος, Ζαρπαλάς και Αναστασίου).
Από τη διαδικασία αποχώρησαν και δύο μέλη του Προεδρείου της συνεδρίασης οι σύντροφοι Τζελέπης και Βεργοπούλου με την αιτιολογία ότι από το κλίμα της συνεδρίασης προέκυψε ότι η εισήγηση της Προέδρου έχει την γενικότερη αποδοχή!!!
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με παρόντες περίπου 60 μέλη της ΚΠΕ, η οποία κατέληξε σε ψηφοφορία, κατά την οποία η πρόταση των τριών μελών του ΠΣ έλαβε 44 ψήφους.
Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος ενημέρωσε το σώμα ότι, μετά την εξέλιξη αυτή, ζητάει "η πρότασή των τριών" να τεθεί εν γνώσει της Προέδρου, ώστε να φέρει σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου μια συνθετική πρόταση που να απηχεί τη βούληση του συνόλου των μελών της ΚΠΕ.
Με έκπληξη βλέπουμε στα email μας, στην emailing list των μελών του ΠΑΣΟΚ και σε δημοσιεύματα fake news περί αποφάσεων που ουδέποτε ελήφθησαν καθ' ότι οι απέχοντες μιας διαδικασίας εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να λάβουν αποφάσεις.
Για όλους εμάς που επί τόσα χρόνια στηρίζουμε άδολα το ΠΑΣΟΚ η προσπάθεια για δημοκρατική λειτουργία και συλλογική δράση θα είναι συνεχής.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια