Η Καταλονία θα προχωρήσει σε διακήρυξη της ανεξαρτησίας της από την Ισπανία
Ο Πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ τόνισε ότι η χώρα του κέρδισε το δικαίωμα για ανεξαρτησία από την Ισπανία μετά το αιματηρό δημοψήφισμα της Κυριακής.

Όπως είπε, «η πόρτα άνοιξε για μια μονομερή Διακήρυξη Ανεξαρτησίας».

Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, καθώς η ισπανική Αστυνομία χρησιμοποίησε βία για να μπλοκάρει το δημοψήφισμα.
Η ισπανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να σταματήσει το δημοψήφισμα, το οποίο κρίθηκε παράνομο από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας.
Αστυνομικοί απέτρεψαν πολίτες να ψηφίσουν, ενώ κατέσχεσαν ψηφοδέλτια και κάλπες.
«Κερδίσαμε το δικαίωμα να έχουμε ένα ανεξάρτητο κράτος με δημοκρατική μορφή», τόνισε ο Πουτζεμόντ σε τηλεοπτική συνέντευξη συνοδευόμενος και από άλλους ανώτατους Καταλανούς ηγέτες.
Το βασίλειο της Ισπανίας είναι ένα πολυεθνικό κράτος
Η Καταλονία δεν είναι απλώς μια επαρχία της Ισπανίας, είναι αυτόνομη επικράτεια με δική της Βουλή και Κυβέρνηση.
Οι Καταλανοί δεν είναι μειονότητα. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένο έθνος διαφορετικό από τους Ισπανούς. Στο παρελθόν η Καταλονία υπήρξε ανεξάρτητο βασίλειο.
Το βασίλειο της Ισπανίας είναι ένα πολυεθνικό κράτος που αποτελείται από τα παλιά βασίλεια της Ιβηρικής που ενώθηκαν υπό ένα στέμμα, το στέμμα της Καστίλης.
Εκτός από τους Καταλανούς άλλες εθνότητες υπό το ισπανικό στέμμα είναι οι Βάσκοι, οι Αραγωνέζοι, οι Καλλαίκοι (Κέλτες) της Γαλικίας, οι Αστουριανοί κ.α.
Στην Ισπανία οι επίσημες γλώσσες είναι πέντε και οι αναγνωρισμένες τρεις.
Το βασίλειο της Ισπανίας δεν είναι ένα εθνικό κράτος, όπως λαθεμένα νομίζουν οι περισσότεροι, αλλά ένα πολυεθνικό βασίλειο.
Η οικονομική κρίση, που προκάλεσε η γερμανική λιτότητα στην Ευρώπη, έχει πυροδοτήσει τα αποσχιστικά κινήματα στην Ισπανία με τα ιβηρικά έθνη να ζητάνε την ανεξαρτησία τους.
http://www.tribune.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια