Πέντε ρήγματα στο Αιγαίο – Κίνδυνος για σεισμό έως 7,3 R
Πέντε συνολικά μεγάλα ρήγματα κρύβει ο βυθός του Αιγαίου ανάμεσα στη Σαντορίνη και στην Αμοργό.

Τα ρήγματα αυτά, μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων το καθένα, ενδέχεται να δώσουν σεισμούς μεγέθους 6,5 έως 7,3 βαθμών, ενώ επιπλέον υπάρχουν \ τουλάχιστον 20 υποθαλάσσια ηφαίστεια, αλλά μόνο ο Κολούμπος κοντά στη Σαντορίνη φαίνεται να είναι ενεργός.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε με δηλώσεις της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Παρασκευή Νομικού, μέλος της ερευνητικής ομάδας Ελλήνων και ξένων γεω-επιστημόνων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, εκτός από το ρήγμα της Αμοργού που «έδρασε» πριν περίπου 60 χρόνια, τα υπόλοιπα μπορούν να δώσουν ισχυρό σεισμό, χωρίς όμως να είναι δυνατό να προσδιορισθεί χρονικά αν αυτός θα συμβεί σε μερικά ή σε δεκάδες χρόνια.

Σχετικά με το πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος για ένα τσουνάμι, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η περιοχή έχει το σεισμικό δυναμικό που χρειάζεται, καθώς και πολλά απότομα ασταθή πρανή με μεγάλες μορφολογικές κλίσεις κατά μήκος των ρηξιγενών υποθαλάσσιων κρημνών, που μπορούν να δώσουν τσουνάμι, εφόσον ενεργοποιηθούν, όπως έγινε το 1956 με το μεγαλύτερο τσουνάμι του 20ού αιώνα στη Μεσόγειο.

Είχε προηγηθεί ο σεισμός του 1956, που προκάλεσε 53 θανάτους και πολλές καταστροφές στο νησί της Σαντορίνης και στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένα τσουνάμι που είχε ύψος κύματος έως 30 μέτρων στην Αμοργό, 20 μέτρων στην Αστυπάλαια και δέκα μέτρων στη Φολέγανδρο.

το διαβάσαμε ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια