Υποβιβασμός και δεκαετής αποκλεισμόςΗ συμμορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως μετατράπηκε η κατηγορία της «εγκληματικής οργάνωσης» με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, μάλλον σκεφτόταν πολύ καιρό πριν αυτήν τη στιγμή: Τη στιγμή που η αθλητική δικαιοσύνη θα έπρεπε να παρέμβει για να επιβάλλει –βάσει του βουλεύματος- ποινές στα πρόσωπα που κατηγορούνται, αλλά κυρίως στις ΠΑΕ που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Πίσω στο 2015, λοιπόν, οι συνταξιούχοι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς της ΕΠΟ του Γιώργου Γκιρτζίκη, ζήτησαν και πήραν από τον εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα το πόρισμά του για την «εγκληματική οργάνωση».

Και τι έκαναν τότε οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς; Από όλα τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα και απ’ όλες τις ομάδες που εμπλέκονταν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο πόρισμα, άσκησαν πειθαρχική δίωξη μόνο στην ΠΑΕ Βέροια, στον τότε ιδιοκτήτη της, Γιώργο Αρβανιτίδη και τον γενικό αρχηγό της, Γιώργο Λαναρή, για χειραγώγηση του περίφημου αγώνα Ολυμπιακός-Βέροια 3-0.

Το γεγονός ότι για το ίδιο ματς είχε ασκηθεί ποινική δίωξη και στον Βαγγέλη Μαρινάκη, δεν στάθηκε ικανός λόγος ώστε να κληθούν σε απολογία ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού και η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Φυσικά, τα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ που αποτελούνταν τότε από συνταξιούχους δικαστές και δικηγόρους διορισμένους από την ίδια την ομοσπονδία, απάλλαξαν τόσο την ΠΑΕ Βέροια, όσο και τους Αρβανιτίδη, Λαναρή.

Η ΕΠΟ του Γκιρτζίκη είχε φτιάξει τότε έναν κανονισμό, που για να θεωρηθεί ένα ματς χειραγωγημένο, έπρεπε (άκουσον-άκουσον) να αποδειχτεί η συμμετοχή στην χειραγώγηση τουλάχιστον τριών ποδοσφαιριστών, ενώ τα αδικήματα χειραγώγησης παραγράφονταν με το πέρας τριών ετών!

Σήμερα, τα αδικήματα χειραγώγησης είναι ΑΠΑΡΑΓΡΑΠΤΑ, ενώ για να αποδειχτεί το στήσιμο ενός αγώνα δεν χρειάζεται ούτε ένας ποδοσφαιριστής: Αρκεί να αποδειχτεί η συμμετοχή έστω ενός αξιωματούχου της ομάδας.

Ωστόσο, για να αναψηλαφηστεί μια υπόθεση, υπάρχουν συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια, γεγονός που δεν επιτρέπει αναψηλάφηση της υπόθεσης της Βέροιας.

Ο Ολυμπιακός, βέβαια, δεν κλήθηκε ποτέ σε απολογία για εκείνο το ματς και με δεδομένο ότι δεν έχει παραγραφεί το αδίκημα πειθαρχικά, θα μπορούσε να κληθεί και τώρα.

Πέρα από το Ολυμπιακός-Βέροια 3-0, όμως, εμπλεκόμενοι οι «ερυθρόλευκοι» και ο Βαγγέλης Μαρινάκης (καθώς και οι Σπανός, Αγγελόπουλος, Σα Πίντο), φέρονται –βάσει βουλεύματος- να είναι και για τον αγώνα Ολυμπιακός-Ατρόμητος 2-1 που έγινε το 2015.

Το ματς αυτό δεν ελέγχθηκε ποτέ από την αθλητική δικαιοσύνη, κάτι που πιθανότατα να συμβεί τώρα που εκδόθηκε το βούλευμα.

Υποβιβασμός και δεκαετής αποκλεισμός

Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΠΟ και ειδικότερα στο άρθρο 29 που αφορά τον επηρεασμό για χειραγώγηση αγώνα, προβλέπονται για τους αξιωματούχους των ομάδων οι εξής ποινές:

α) χρηματική ποινή 3.000 έως 60.000 ευρώ, β) δεκαετής, τουλάχιστον, απαγόρευση ενασχόλησης με οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με το ποδόσφαιρο, γ) δεκαετής τουλάχιστον απαγόρευση εισόδου στον αγωνιστικό χώρο.

Σε περίπτωση που υπαίτια είναι ομάδα και η δωροδοκία σχετίζεται με αποτέλεσμα αγώνα, η υπαίτια ομάδα θα τιμωρείται:

α) Με υποβιβασμό, β) με αφαίρεση 6 βαθμών από το πρωτάθλημα της κατηγορίας που θα δικαιούται να μετέχει και, γ) χρηματική ποινή 300.000 ευρώ.

Εξόχως σημαντικό είναι ότι στο Άρθρο 26 του Κώδικα Δεοντολογίας, περί Ακεραιότητας Αγώνων, αναφέρεται ότι «Πέραν των φυσικών προσώπων και οι ομάδες θεωρούνται υπεύθυνες και τιμωρούνται στην περίπτωση που πρόσωπα έχοντα εξουσία να λειτουργούν εξ ονόματος αυτών, συμμετέχουν σε οποιαδήποτε μορφή συμπεριφοράς η οποία βλάπτει ή θα μπορούσε να βλάψει την ακεραιότητα των αγώνων».

Όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει το παραπάνω άρθρο για τις ΠΑΕ που συνδέονται με κατηγορούμενους, ενώ ιδιαίτερη βάση πρέπει να δώσουμε και στη συνέχεια του ίδιου άρθρου:

«Οι υποθέσεις αυτές θα ερευνώνται και θα δικάζονται χωρίς καθυστέρηση και χωρίς να απαιτείται να ολοκληρωθεί η αντίστοιχη ποινική διαδικασία»!

Άλλα τέσσερα ματς του Ολυμπιακού!

Όπως προαναφέραμε, ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατηγορείται βάσει του βουλεύματος για συμμετοχή σε αλλοίωση αποτελέσματος στους αγώνες Ολυμπιακός-Βέροια 3-0 (2013) και Ολυμπιακός-Ατρόμητος 2-1 (2015).

Στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, όμως, αναφέρονται άλλα τέσσερα ματς του Ολυμπιακού, για τα οποία δεν κατηγορείται κανείς από τους «ερυθρόλευκους». Εμπλέκονται άλλα πρόσωπα, ενώ σε τρία από αυτά κατηγορούμενοι είναι οι διαιτητές!

Πρόκειται για τα ματς:

Ξάνθη-Ολυμπιακός 1-0 (2012, κατηγορούμενος ο Άρης Σταθόπουλος)

Παναχαϊκή-Ολυμπιακός 1-1 (κύπελλο 2012, κατηγορούμενος ο Δημητρόπουλος)

Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός 1-3 (τελικός 2013, κατηγορούμενος ο Γιάχος)

Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός 0-0 (2014, κατηγορούμενος ο Σπάθας)

sdna.gr

το διαβάσαμε ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια