Soros: Η παγκόσμια «κυριαρχία» των Google και Facebook, φτάνει στο τέλος της
Οι ρυθμιστικές αρχές θα βάλουν τέλος στην παγκόσμια «κυριαρχία» των Google και Facebook, εκτιμά ο μεγιστάνας George Soros
Ο αυστηρότερος αντιμονοπωλιακός έλεγχος και η φορολόγηση από τις ρυθμιστικές αρχές, θα αποτελέσουν το τέλος της παγκόσμιας «κυριαρχίας» για τις κολοσσιαίες Google και Facebook, εκτιμά ο δισεκατομμυριούχος κ. George Soros.
Ειδικότερα, σε άρθρο του στο ProjectSyndicate, ο μεγαλοεπενδυτής σχολιάζει πως η τρέχουσα περίοδος της παγκόσμιας ιστορίας, είναι οδυνηρή.
«Οι ανοιχτές κοινωνίες βρίσκονται σε κρίση και διάφορες μορφές δικτατοριών και κρατών μαφίας, όπως η Ρωσία του Vladimir Putin, βρίσκονται σε άνοδο.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πρόεδρος Donald Trump θα ήθελε να εδραιώσει τη δική του μαφία, αλλά δεν μπορεί, επειδή το Σύνταγμα, άλλα θεσμικά όργανα και μια “ζωντανή” κοινωνία των πολιτών, δεν θα το επιτρέψουν.
Δεν είναι μόνο η επιβίωση της ανοιχτής κοινωνίας.
Η επιβίωση ολόκληρου του πολιτισμού μας διακυβεύεται, καθώς αναδύονται ηγέτες όπως ο Kim Jong Un, στη Βόρεια Κορέα, και ο D.Trump στις Η.Π.Α..
Και οι δύο είναι πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν έναν πυρηνικό πόλεμο για να παραμείνουν στην εξουσία.
Αλλά η κύρια αιτία πηγάζει από ακόμη πιο βαθιά.
Η ικανότητα της ανθρωπότητας να αξιοποιεί τις δυνάμεις της φύσης, τόσο για εποικοδομητικούς όσο και για καταστροφικούς σκοπούς, συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ η ικανότητά μας να κυβερνάμε σωστά κυμαίνεται και, πλέον, βρίσκεται σε χαμηλή κλίση», αναφέρει στον πρόλογό του ο κ. Soros, σημειώνοντας, στη συνέχεια, πως η άνοδος και η μονοπωλιακή συμπεριφορά των γιγαντιαίων αμερικανικών εταιρειών, συμβάλλουν κατά πολύ στην ανικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Αυτές οι εταιρείες διαδραμάτισαν συχνά έναν καινοτόμο και απελευθερωτικό ρόλο.
Ωστόσο, Facebook και Google γίνονται ολοένα και πιο ισχυρές και, ως αποτέλεσμα, αποτελούν εμπόδια για την καινοτομία.
Παράλληλα, έχουν προκαλέσει μια ποικιλία προβλημάτων τα οποία αρχίζουν μόλις τώρα.
Οι εταιρείες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης εκμεταλλεύονται το κοινωνικό περιβάλλον.
Αυτό είναι ιδιαίτερα φρικτό, επειδή αυτές οι εταιρείες επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται και συμπεριφέρονται χωρίς να το γνωρίζουν», σχολιάζει ο μεγιστάνας, υπογραμμίζοντας πως η εξαιρετική κερδοφορία αυτών των εταιρειών οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην αποφυγή της ευθύνης.
Στη συνέχεια, κάνει λόγο για έναν ενδεχόμενο «Οργουελικό» κόσμο, υπό ολοκληρωτικό έλεγχο και τεράστια επιρροή από τις δύο κολοσσιαίες εταιρείες, επικαλούμενος το αριστούργημα «1984» του George Orwell.
«Ο αντίκτυπος αυτών των καινοτομιών στην ανεργία εξαρτάται από τις κυβερνητικές πολιτικές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδιαίτερα οι σκανδιναβικές χώρες, είναι πολύ πιο προνομιούχες από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις κοινωνικές τους πολιτικές.
Προστατεύουν τους εργαζόμενους, όχι τις θέσεις εργασίας.
Είναι πρόθυμες να πληρώσουν για την επανεκπαίδευση ή την απομάκρυνση των εκτοπισμένων εργαζομένων.
Αυτό δίνει στους εργαζόμενους στις σκανδιναβικές χώρες μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας.
Η Επίτροπος της Ε.Ε .για τον ανταγωνισμό, Margrethe Vestager, είναι η “πρωταθλήτρια” της ευρωπαϊκής προσέγγισης.
Χρειάστηκε στην Ε.Ε. επτά χρόνια για να δημιουργήσει μια υπόθεση εναντίον της Google. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της επιτυχίας της, η διαδικασία θέσπισης επαρκούς ρύθμισης επιταχύνθηκε σημαντικά.
Επιπλέον, χάρη στις προσπάθειες της κα Vestager, η ευρωπαϊκή προσέγγιση έχει αρχίσει να επηρεάζει τη στάση των Η.Π.Α..
Είναι μόνο θέμα χρόνου πριν η παγκόσμια κυριαρχία των γιγαντιαίων αμερικανικών εταιρειών να διακοπεί.
Η ρύθμιση και η φορολογία, με επικεφαλής την κα Vestager, θα αποτελέσουν την αρχή», καταλήγει ο κ. Soros.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια