Ραγδαίες εξελίξεις: Ποια στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ποιοι τραπεζικοί πηγαίνουν για κακούργημα για τα 400 εκατ. ευρώ

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Όλα αυτά την ώρα που οι τράπεζες παίρνουν τα σπίτια του κόσμου για 40 και 50 χιλιάδες ευρώ. Οι οικονομικοί εισαγγελείς θεωρείται ότι θα «σκοντάψουν» και σε υπουργούς και θα στείλουν τη δικογραφία στη Βουλή

Πόρισμα των εισαγγελέων Διαφθοράς ανοίγει και πάλι το σκάνδαλο της δανειοδότησης των κομμάτων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα οποία μάλιστα δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Αν και τον Απρίλιο του 2013 ψηφίστηκε νόμος που απαλλάσσει από το κακούργημα της απιστίας και τα τραπεζικά στελέχη που εξασφάλισαν την δανειοδότηση των κομμάτων καθώς και τα κομματικά στελέχη που εμπλέκονται στην δανειοδότηση, οι εισαγγελείς Διαφθοράς διαπιστώνουν ότι ο σχετικός νόμος δεν τους απαλλάσσει από το αδίκημα της απάτης σε βάρος του δημοσίου.

Εδώ και 8 μήνες οι εισαγγελείς Διαφθοράς μελέτησαν την υπόθεση και έχουν συντάξει Πόρισμα με το οποίο ζητούν την παραπομπή τραπεζικών στελεχών αλλά και στελεχών των κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το αδίκημα της απάτης και της σύστασης συμμορίας. Αναφέρονται και στην κατάχρηση εξουσίας από κορυφαία πολιτικά πρόσωπα.

Τα τραπεζικά στελέχη είναι της πρώην ΑΤΕ και νυν Πειραιώς τα οποία ενήργησαν σε συνέργεια με στελέχη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Το Πόρισμα θα διαβιβαστεί στη Βουλή σε ό,τι αφορά ενδεχομένως την κατάχρηση εξουσίας από κορυφαία πολιτικά στελέχη και τον ενδεχόμενο εκβιασμό ώστε να διαπραχθεί η απάτη. Μένει στην Βουλή να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην σύσταση κάποιας Επιτροπής για την διερεύνηση του όλου θέματος.

Τα δάνεια των δυο κομμάτων υπολογίζονται για τη μεν ΝΔ στα 211 εκατομμύρια ευρώ για δε το ΠΑΣΟΚ στα 186 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΠΑΣΟΚ έχει καταβάλλει μία δόση ύψους 205.000 ευρώ, το 2011.

Τα δύο κόμματα δεν πληρώνουν τα δάνειά τους. Στελέχη της ΝΔ δηλώνουν δημοσίως (τηλεοπτικές εκπομπές, συνεντεύξεις κ.λπ.) ότι η ΝΔ έχει παραχωρήσει.

Όλα αυτά την ώρα που οι τράπεζες παίρνουν τα σπίτια του κόσμου για χρέη για 40, 50 ή 80 χιλιάδες ευρώ. Δεν είναι καθόλου ορατό πότε και πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Τα οποία σύμφωνα με το Πόρισμα, τα πήραν με περίεργες μεθοδεύσεις. Και μάλιστα έπαιρναν δάνεια ενώ κυκλοφορούσαν και βαλίτσες με μαύρο χρήμα, όπως μαθαίνουμε τώρα από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ λόγω της υπόθεσης Τσουκάτου.

Η προσπάθεια απαλλαγής

Το Πόρισμα βασίστηκε σε μαρτυρία τραπεζίτη που μίλησε για ανοικτό εκβιασμό από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Όταν χρεοκόπησε η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) το 2012, απορροφήθηκε -συγχωνεύθηκε με την Τράπεζα Πειραιώς. Τα δάνεια των κομμάτων ήταν ήδη ληξιπρόθεσμα και έπρεπε να παραμείνουν στην «κακή Τράπεζα» η οποία και απορρόφησε τις ληξιπρόθεσμες ζημιές ή αυτές με τις λιγότερες εγγυήσεις για αποπληρωμή. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως θα άνοιγε η διαδικασία για παραπομπή με το αδίκημα της απιστίας και για τραπεζικά και για κομματικά -πολιτικά στελέχη. Για να μην συμβεί αυτό τα δάνεια των κομμάτων πέρασαν στην Πειραιώς. Είχαν ήδη κερδίσει χρόνο για την διαχείριση του σκανδάλου. Τα τραπεζικά στελέχη ήταν φυσικά ανάστατα γιατί γνώριζαν ότι θα πληρώσουν τη «νύφη» για τον δανεισμό των κομμάτων, πρωτίστως των δυο μεγάλων κομμάτων ΠΑΣΟK και ΝΔ.

Επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου, το βράδυ της 7ης Απριλίου του 2013 εμφανίστηκε τελευταία στιγμή τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις επενδύσεις, η οποία προέβλεπε την απαλλαγή για την δανειοδότηση των κομμάτων. Η τροπολογία ήταν εκπρόθεσμη και την υπέγραφαν οι βουλευτές της ΝΔ Δ. Χριστογιάννης, Δ. Τσουμάνης και Διον. Σταμενίτης. Κανείς δεν πρόλαβε να αντιληφθεί περί τίνος επρόκειτο. ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η υποβολή της συγκεκριμένης τροπολογίας έγινε πέντε λεπτά πριν λήξει η ψηφοφορία στη Βουλή όταν ήταν πλέον αδύνατο να ελέγξει κανείς τι προτείνεται, και ασφαλώς, να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, από τρεις βουλευτές της ΝΔ, τους κ.κ. Τσουμάνη, Σταμενίτη και Χριστογιάννη. Η ρύθμιση που ψηφίστηκε στην ουσία ακύρωσε τις έρευνες για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων που είχαν ξεκινήσει οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης.

Ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Η υποβολή της συγκεκριμένης τροπολογίας έγινε πέντε λεπτά πριν λήξει η ψηφοφορία στη Βουλή όταν ήταν πλέον αδύνατο να ελέγξει κανείς τι προτείνεται, και ασφαλώς, να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, από τρεις βουλευτές της ΝΔ, τους κ.κ. Τσουμάνη, Σταμενίτη και Χριστογιάννη. Με αυτόν τον τρόπο, τα δάνεια που έδωσαν οι κομματικές διοικήσεις των τραπεζών ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δεν θα ερευνηθούν ποτέ ποινικά και δεν θα αποδοθούν οι ευθύνες. Την ίδια ώρα δηλαδή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τη σύνταξη, το μισθό, την παιδεία, την υγεία, βρίσκει τρόπους ν’ αθωώνει υπευθύνους».

Τελικώς η εκπρόθεσμη τροπολογία, έφερε αποτέλεσμα, οι Πεπόνης και Μουζακίτης σταμάτησαν οποιαδήποτε έρευνα τότε. Όμως το θέμα δεν έχει κλείσει και πολιτικά και ηθικά και ουσιαστικά. Ίσως να μην κλείσει και ποινικά μετά από την μελέτη και την νέα προσπάθεια των εισαγγελέων διαφθοράς.

το διαβάσαμε ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια