Πυρηνική «βόμβα» στο πολιτικό σκηνικό: Αρρύθμιστο το δάνειο 111 εκατ. ευρώ της Νέας Δημοκρατίας (ΒΙΝΤΕΟ)
Η απόφαση 2674/2018 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (εμπορικό τμήμα) δεν αφήνει περιθώρια παρανοήσεων. Εναγόμενη είναι η Νέα Δημοκρατία και ενάγουσα συστημική τράπεζα.

Το αντικείμενο της υπόθεσης αφορά σε δάνειο που έλαβε η ΝΔ το 2011 επί κυβερνήσεως ΓιώργουΠαπανδρέου, με ημερομηνία έναρξης καταβολής των δόσεων το 2019 (;). Το ύψος του δανείου ανερχόταν στα 111.569.285 ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση δανειοδότησης, ο δανειολήπτης (Νέα Δημοκρατία) ανέλαβε την υποχρέωση καταβολής των τόκων με το συμβατικό επιτόκιο που είχε συμφωνηθεί (πλέον του ανατοκισμού) από 1η Ιουλίου του 2016. Συνολικά και μέχρι εξοφλήσεως του δανείου το συνολικό ποσό (μετά τόκων) που θα κατέβαλε η ΝΔ θα ανερχόταν περίπου στα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Την 4η Οκτωβρίου του 2016, δηλαδή τρεις μήνες μετά την παρέλευση της ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης των τόκων, η συστημική τράπεζα καταφεύγει στη Δικαιοσύνη. Η δικαστική απόφαση λαμβάνεται από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών (εμπορικό τμήμα) την 1η Ιουνίου 2018. Διά της αποφάσεως αυτής η Νέα Δημοκρατία υποχρεούται να καταβάλει αμέσως και εντόκως το ποσόν των 19 εκατομμυρίων ευρώ (με τους τόκους υπερημερίας το τελικό καταβλητέο ποσό ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία καταδικάστηκε στην καταβολή των δικαστικών εξόδων ύψους 370.000 ευρώ.

Ο αναγνώστης θα παρατήρησε προφανώς, διαβάζοντας τα παραπάνω, πως στη δικαστική απόφαση δεν γίνεται μνεία περί κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών του κόμματος ή άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Προκύπτει, λοιπόν, ένα πρώτο και αμείλικτο ερώτημα. Πώς συμβαίνει η δικαστική απόφαση να μην καταδικάζει ένα πολιτικό κόμμα με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο θα καταδίκαζε κάθε Έλληνα πολίτη ή εταιρεία ή νομικό πρόσωπο σε μία ανάλογη υπόθεση;

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι το κατά πόσο ευσταθεί νομικά, πολιτικά αλλά και οικονομικά η μη διασφάλιση της τράπεζας (της κάθε τράπεζας) έναντι του καταδικασθέντος δανειολήπτη, αφού δεν αναφέρεται καμία υποχρέωση ρύθμισης των οφειλομένων (200 εκατ. ευρώ συνολικά), όπως θα συνέβαινε σε οποιαδήποτε τέτοια υπόθεση με αντίδικο έναν Έλληνα πολίτη, εταιρεία ή νομικό πρόσωπο;

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Νέα Δημοκρατία και η ηγεσία της σε συνεργασία με πολύ γνωστό δικηγορικό γραφείο της Αθήνας επιχειρεί να συγκροτήσει ένα Fund, το οποίο στη συνέχεια θα εξαγοράσει από τη συστημική τράπεζα τα οφειλόμενα έναντι ευτελούς αντιτίμου, όπως άλλωστε προβλέπεται πλέον από τις πρόσφατες ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια.

Εκ των ανωτέρω προκύπτει και ένα τρίτο, σαφώς πολιτικού περιεχομένου, ερώτημα. Αν ένα κόμμα εξουσίας (αυτό αφορά και το κόμμα του ΠΑΣΟΚ - πλέον ΚΙΝΑΛ) δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τα οικονομικά του, παρά το γεγονός ότι χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και άρα από τον Έλληνα φορολογούμενο, και καταλήγει σε τέτοιες καταδικαστικές αποφάσεις, τότε πώς διατείνεται πως θα είναι (θεωρητικά) σε θέση να διαχειριστεί τα οικονομικά μιας χώρας.

Κάπως έτσι δεν φθάσαμε στη χρεοκοπία και στα μνημόνια;

zougla.gr

Δείτε το BINTEO με τη δήλωση του Πάνου Καμμένου
141 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια