Οι αποφάσεις για τους εργαζόμενους γονείς - Αδεια και τηλεργασία για τους γονείς -Τι θα ισχύσει για Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα

Οι αποφάσεις για τους εργαζόμενους γονείς
Οι συσκέψεις στα αρμόδια υπουργεία, Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ και οι διατάξεις γράφονταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα και οι αποφάσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

Η πρώτη αφορά γονείς που δουλεύουν και οι δύο στον δημόσιο τομέα. Θα δίνεται η δυνατότητα να δουλεύουν εκ περιτροπής μέσα στην ημέρα, σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες τους, χωρίς να απαιτείται η χρήση άδειας. Εναλλακτικά θα υπάρχει η δυνατότητα ο ένας εκ των δύο να κάνει χρήση ειδικής άδειας, που αναμένεται να προβλέπεται ως ειδικό καθεστώς στην ΠΝΠ και θα χρησιμοποιείται και ένα μέρος, αναλογικά, της κανονικής άδειας. Κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθάριζε πάντως ότι «έχουμε ανάγκη σε μια τέτοια κρίση από ένα ισχυρό δημόσιο και σε κάθε περίπτωση όλες οι υπηρεσίες θα δουλέψουν στο έπακρο για την αντιμετώπιση της».

Η δεύτερη κατηγορία αφορά οικογένειες όπου ο ένας γονέας δουλεύει στο δημόσιο και ο άλλος στον ιδιωτικό τομέα. Ήδη παρέχεται η δυνατότητα της εργασίας από το σπίτι ή της τηλεργασίας, όταν, όμως, αυτό δεν είναι δυνατόν θα ισχύσει ένα παρόμοιο καθεστώς με την προηγούμενη περίπτωση. Θα μπορεί ένας ιδιωτικός υπάλληλος, σε συνεννόηση με την επιχείρηση να εργάζεται ένα μέρος του ωραρίου που κρίνεται απαραίτητο και όταν θα βρίσκεται σπίτι θα εργάζεται αυτός που είναι στο δημόσιο. Για την διαμόρφωση της εκ περιτροπής εργασίας των δύο αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει προτεραιότητα η ιδιωτική επιχείρηση.

Η τρίτη κατηγορία αφορά γονείς που εργάζονται και οι δύο στον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτή την περίπτωση είτε θα ακολουθηθεί το παράδειγμα του δημοσίου, εφόσον υπάρχουν τα περιθώρια συνεννόησης των επιχειρήσεων, είτε θα χορηγείται παρόμοια ειδική άδεια. Υπήρξε ένα πρόβλημα με τις εισφορές στην περίπτωση νέας ειδικής άδειας στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών είναι διατεθειμένο να καλύψει αυτό το κόστος προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά το μοντέλο διευκόλυνσης των γονέων που σχεδιάζεται.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια