Οργή στο Κονγκό: «Δεν θα γίνουμε εμείς τα πειραματόζωα για το εμβόλιο του κορωνοϊού» - «Φωτιές» άναψε δήλωση καθηγητή ιατρικής
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι έτοιμη να υποδεχθεί στο έδαφός της τις δοκιμές ενός μελλοντικού εμβολίου για την ασθένεια Covid-19, δήλωσε ένας καθηγητής ιατρικής, ο Ζαν-Ζακ Μουγιέμπε, φέρνοντας ως παράδειγμα τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται πειραματικά στη χώρα του για τον Έμπολα.

«Επιλεγήκαμε για εκείνες τις δοκιμές. Το εμβόλιο θα παραχθεί είτε στις ΗΠΑ, είτε στον Καναδά, είτε στην Κίνα. Εμείς, είμαστε υποψήφιοι για να γίνουν οι δοκιμές εδώ στη χώρα μας», είπε ο Μουγιέμπε, οι δηλώσεις του οποίου προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με πολλούς Κονγκολέζους να δηλώνουν ότι «δεν είναι πειραματόζωα».

«Ίσως γύρω στον Ιούλιο ή τον Αύγουστο θα μπορούμε να ξεκινήσουμε ήδη τις κλινικές δοκιμές αυτού του εμβολίου, πρόσθεσε ο Κονγκολέζος ιολόγος, μιλώντας στους δημοσιογράφους και έχοντας στο πλευρό του τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη ΛΔ του Κονγκό, Μάικ Χάμερ.

«Ο Covid κάποια δεδομένη στιγμή θα γίνει ανεξέλεγκτος» εκτίμησε ο καθηγητής στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ο μοναδικός τρόπος για να ελεγχθεί θα είναι το εμβόλιο, όπως στον Έμπολα. Το εμβόλιο μας βοήθησε να σταματήσουμε την επιδημία του Έμπολα», είπε.

Το τέλος της δέκατης επιδημίας του Έμπολα στη ΛΔ του Κονγκό πρόκειται να ανακοινωθεί επισήμως στις 12 Απριλίου. Η ασθένεια σκότωσε περισσότερους από 2.200 ανθρώπους στις ανατολικές επαρχίες της χώρας αφ ότου επανεμφανίστηκε, την 1η Αυγούστου 2018. Περισσότεροι από 320.000 άνθρωποι εμβολιάστηκαν με δύο πειραματικά εμβόλια.

Οι δηλώσεις του γιατρού προκάλεσαν την οργή και την απορία των συμπατριωτών του. «Αγαπητοί γιατροί, επιστήμονες και φαρμακευτικές αυτοκρατορίες. Αφού τελειώσετε με τις δοκιμές των εμβολίων για τον Covid-19 στα ζώα, προτού καν να σκεφτείτε να έρθετε να τα δοκιμάσετε στους Αφρικανούς, έναν λαό στον οποίο δεν δώσατε ποτέ καμία σημασία, δοκιμάστε τα στους εαυτούς σας», έγραψε ο Σουηδοκογκολέζος μουσικός Μοχόμπι στο Twitter.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια