«Δώρο» της κυβέρνησης σε φοροφυγάδες και λαθρέμπορους – Παγώνει ανοικτές υποθέσεις ποινικών διώξεων


Κι ενώ πλησιάζουν χιλιάδες πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών, η κυβέρνηση κάνει δώρα σε φοροφυγάδες και λαθρεμπόρους, προχωρώντας στο αναδρομικό πάγωμα εκατοντάδων ανοικτών υποθέσεων ποινικών διώξεων για λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή!

Πιο αναλυτικά, μέχρι την οριστικοποίηση της διοικητικής πράξης επιβολής της κύρωσης ή μέχρι τη σχετική αμετάκλητη απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου, θα παγώνει αναδρομικά η ποινική δίωξη για λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης.

Πρόκειται για άρθρο που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο 33 σελίδων του υπουργείου Δικαιοσύνης που δόθηκε χτες σε διαβούλευση. Μάλιστα η συγκεκριμένη ρύθμιση καταλαμβάνει και ποινικές υποθέσεις που βρίσκονται ήδη στο ακροατήριο.

Έτσι η κυβέρνηση παγώνει εκατοντάδες ανοικτές υποθέσεις ποινικών διώξεων για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο. Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το δώρο σε φοροφυγάδες και λαθρέμπορους, το υπουργείο Δικαιοσύνης στην αιτιολογική του έκθεση επικαλείται απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Μετά από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της 30ης.4.2015 στην υπόθεση Καπετάνιος κλπ. κατά Ελλάδας, με την οποία κρίθηκε ότι σε περίπτωση λαθρεμπορίας που τιμωρείται τόσο ποινικά όσο και διοικητικά, τυχόν αμετάκλητη αθώωση, έστω και λόγω αμφιβολιών, του υπαιτίου από το ποινικό δικαστήριο αποκλείει, λόγω της εφαρμογής της αρχής ne bis in idem του άρθρου 4 του 7ου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, τη δυνατότητα επιβολής της διοικητικής κύρωσης του πολλαπλού τέλους για την λαθρεμπορία, έχουμε οδηγηθεί στην πλήρη αδυναμία επιβολής χρηματικών διοικητικών κυρώσεων στους παραβάτες, όχι μόνο αν αθωωθούν, αλλά ακόμη και αν καταδικασθούν από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο επίμαχο άρθρο.
Πληροφορίες από: Αυγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια