«Καμπανάκι» από τις ΗΠΑ για τον ρόλο των δακρυγόνων στην εξάπλωση του κορονοϊού
Η αστυνομία «έλουσε» με δακρυγόνα τους πολίτες στο κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι της Τρίτης, επιχειρώντας να «σπάσει» τις συγκεντρώσεις, έχοντας ως πρόσχημα την τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Η προσπάθεια για επίδειξη πυγμής από την αστυνομία του Χρυσοχοΐδη μέσω της άγριας καταστολής και της ρίψης δακρυγόνων έγινε για να… εφαρμοστεί ο νόμος, όπως σημείωσε μεταξύ άλλων το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχολιάζοντας τα σημερινά γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας.

Η ρίψη χημικών στις διαδηλώσεις εν μέσω έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, είχε προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην ιατρική κοινότητα και μάλιστα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των Αμερικανών εμπειρογνωμώνων της δημόσιας υγείας το περασμένο καλοκαίρι, περίοδος όπου μαίνονταν οι διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian το οποίο δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο, «σχεδόν 1.300 γιατροί, νοσοκόμοι και εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας προειδοποίησαν ότι η χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού μπορεί να επιταχύνει την εξάπλωση του Covid-19».

Στην αναφορά τους προς τις αμερικανικές Αρχές, είχαν ζητήσει να σταματήσει η ρίψη χημικών από τους αστυνομικούς, γεγονός που συνέβαινε επανειλλημμένα με στόχο να διαλυθούν τα πλήθη, καθώς τα δακρυγόνα και τα σπρέι πιπεριού, σύμφωνα με τα όσα είχε επισημάνει ο καθηγητής Πίτερ Τσιν Χονγκ «προκαλούν βήχα, δάκρυα, παραγωγή σάλιου και βλέννας», παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο πολλαπλασιασμού του ιού, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον «Guardian», ο γιατρός Τσιν – Χονγκ σημείωσε ότι τα χημικά «μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή ερεθίζοντας το στόμα τη μύτη και τους πνεύμονες, γεγονός που ενδέχεται να αποδυναμώσει την ικανότητα του οργανισμού στο να αντισταθεί στη μόλυνση».το διαβάσαμε ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια