Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά! Στους υγειονομικούς “συναισθηματική επιβράβευση” αλλά σε επιλεγμένους υπαλλήλους της Βουλής 2 επιπλέον μισθούς για τα 200 χρόνια της Επανάστασης


 

Η ελληνική πολιτεία έχει επανειλημμένως και δια του επιδόματος και δια της στήριξης και δια μονιμοποιήσεων και δια προσλήψεων, επιβραβεύσει αυτούς τους…και και και, συναισθηματικά και κοινωνικά επιβραβεύσει αυτούς τους ήρωες της διπλανής πόρτας” έλεγε ο Βασίλης Κικίλιας στις 16 Δεκεμβρίου για να “εξηγήσει” γιατί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει δώρο Χριστουγέννων ή οποιαδήποτε άλλη έκτακτη στήριξη στους υγειονομικούς που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας.

Εντούτοις, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Άγγελου Προβολισιάνου για το documentonews.gr στο να πάρουν δύο επιπλέον μισθούς συγκεκριμένοι υπάλληλοι της Βουλής, με δικαιολογία ότι θα προετοιμάσουν την έκθεση του Κοινοβουλίου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με αποφάσεις του Προέδρου της Βουλής Κ.Τασούλα.

Συγκεκριμένα, στις 13 Ιανουαρίου του 2020, με απόφαση του Κωνσταντίνου Τασούλα συγκροτείται η «Επιτροπή Επιστημονικής Εποπτείας της Έκθεσης που διοργανώνει η Βουλή των Ελλήνων σχετικά με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821». Η Επιτροπή είναι τριμελής και μετέχουν οι εξής:

1. Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ομ. Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων,

2. Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,

3. Αντώνιος Κλάψης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Κατά την απόφαση, έργο της Επιτροπής είναι η επιστημονική εποπτεία της έκθεσης και του έντυπου υλικού που θα την υποστηρίζει, όπως επίσης η σύνταξη ειδικών κειμένων. Η αμοιβή εκάστου των μελών ορίστηκε στα 3.000 ευρώ, ποσό θα καταβληθεί μετά την πραγματοποίηση των εγκαινίων της Έκθεσης.

Η εν λόγω απόφαση δεν μοιάζει παράλογη, καθώς η πραγματοποίηση της έκθεσης απαιτεί την ανάλογη επιστημονική πλαισίωση. Όσα ακολούθησαν, όμως, δεν μπορούν να συνοδευτούν με την ίδια αξιολογική κρίση.

Στις 16 Μαρτίου του 2020, ο γ.γ. της Βουλής υπογράφει την απόφαση σύμφωνα με την οποία συγκροτείται «Ομάδα Εργασίας Συντονισμού και ορισμού Επιμελητών της Έκθεσης της

Βουλής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821». Στην «Ομάδα Εργασίας» μετέχουν:

1. Γεώργιος Αγγελόπουλος, Προϊστάμενος της Γενικής Δ/νσης Ηλεκτρονικής

Διοίκησης, Βιβλιοθήκης & Εκδόσεων της Βουλής, ως επικεφαλής,

2. Ελένη Δρούλια, Προϊσταμένη της Δ/νσης Βιβλιοθήκης της Βουλής, ως μέλος,

3. Άγγελος Κοντογιάννης, Επιστημονικός Σύμβουλος στο γραφείο του Γενικού

Γραμματέα της Βουλής, ως μέλος.

Η «Ομάδα Εργασίας» ανέλαβε τον συντονισμό των εργασιών και τη «διασφάλιση της απρόσκοπτης ροής των διοικητικών και οικονομικών διαδικασιών και τη μέριμνα για την παρουσίαση και προβολή της έκθεσης».

Πέρα από τον ορισμό των επιμελητών της έκθεσης, στην απόφαση σημειωνόταν πως η σύσταση της «Ομάδας Εργασίας» δεν προκαλεί επιβάρυνση στον προϋπολογισμό δαπανών της Βουλής. Ως εκ τούτου, η ανάγκη «επόπτευσης» του έργου από τον γ.γ. της Βουλής δικαιολογούσε πλήρως την τοποθέτηση του επιστημονικού του συμβούλου στην «Ομάδα Εργασίας». Ωστόσο, το σκηνικό ανατράπηκε τρεις μήνες αργότερα.

Αν και η «Ομάδα Εργασίας» είχε συσταθεί από τις 16 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Βουλής υπογράφει νέα απόφαση στις 22 Ιουνίου με τίτλο: «Σύσταση Επιτροπής και ορισμού Επιμελητών της Έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821».

Εκ πρώτης όψεως, η τελευταία απόφαση μοιάζει καρμπόν με αυτήν που είχε προηγηθεί. Η νεοσυσταθείσα επιτροπή έχει ακριβώς τα ίδια καθήκοντα με την «Ομάδα Εργασίας» που κλήθηκε να «αντικαταστήσει». Εντούτοις, εντοπίζονται δύο σημαντικές διαφορές. Πρώτον, εν αντιθέσει με την απόφαση του Μαρτίου, η συγκρότηση της Επιτροπής συνοδεύεται με πρόβλεψη πιστώσεων από τον προϋπολογισμό της Βουλής. Δεύτερον, πρόεδρος της Επιτροπής αναλαμβάνει η Θεοδώρα Πετρούλα, προϊσταμένη του γραφείου του γ.γ. της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη.

Εύλογα, λοιπόν, προκύπτει το ερώτημα: Τι μεσολάβησε και η αμισθί «Ομάδα Εργασίας» μετατράπηκε σε επί πληρωμή Επιτροπή με πρόεδρο την προϊσταμένη του Γ. Μυλωνάκη και μάλιστα για ένα εγχείρημα υψηλού εθνικού συμβολισμού;
Οι επιπλέον απολαβές

Με «κερασάκι στην τούρτα» μοιάζει η απόφαση που εξέδωσε στις 8 Ιουλίου ο Κ. Τασούλας. «Καθορισμός της αμοιβής της Επιτροπής και της Γραμματέα αυτής, που συστάθηκε με τη αρ.πρωτ. 7666/5213/22.06.2020 απόφασή μας για την “σύσταση Επιτροπής και ορισμού Επιμελητών της Έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821”», είναι ο τίτλος της απόφασης και προβλέπει ότι η πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής θα λάβουν δύο επιπλέον μισθούς, οι οποίοι θα καταβληθούν σε δύο ισόποσες δόσεις τέλη Οκτωβρίου και τέλη Ιανουαρίου αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι το documentonews.gr επικοινώνησε με τον γ.γ. της Βουλής. Ο Γ. Μυλωνάκης αδυνατούσε να απαντήσει τηλεφωνικά στα ερωτήματα και γι΄ αυτό του απεστάλησαν μέσω e-mail. Το documentonews.gr αναμένει τις απαντήσεις του γ.γ. για τα περαιτέρω.

Οι ερωτήσεις προς τον κ. Μυλωνάκη:

αναλυτικά τα έγγραφα των αποφάσεων στο documentonews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια