Oργισμένη ανακοίνωση γιατρών κατά Κοντοζαμάνη: “Η ευθύνη για τις εκατόμβες της πανδημίας ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση”


Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα, Κυριακή, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης απαντώντας στον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος έριξε την ευθύνη για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ στο… ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων. «Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, μέσα από τα λόγια υπουργού της, έκανε την ντροπή να ντρέπεται για χάρη της. Σε ερώτηση για το ποσοστό των ασθενών που κατέληξαν εκτός ΜΕΘ ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας στην χθεσινή ενημέρωση δεν δίστασε να κατηγορήσει τους γιατρούς ότι ευθύνονται για το γεγονός ότι το 80% των θανάτων συνέβη εκτός ΜΕΘ. Για άλλη μια φορά, αποδεικνύουν πόσο πολύ στηρίζουν τους …ήρωες της πανδημίας», αναφέρει μεταξύ άλλων η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.

Το θέμα των δηλώσεων Κοντοζαμάνη αποκτά μεγάλες διαστάσεις και είναι βέβαιο πως θα κληθεί να δώσει διευκρινίσεις αύριο Δευτέρα ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Υπενθυμίζεται ότι μία βαθιά προσβλητική «κατηγορία» προς το υγειονομικό προσωπικό που επί δέκα και πλέον μήνες υπερβάλει εαυτόν, την ώρα που η ενίσχυση του συστήματος υγείας από την κυβέρνηση αποδεικνύεται συνεχώς ισχνή, απέδωσε ο υφυπουργός Υγείας την Παρασκευή. Κληθείς να απαντήσει για το γεγονός πως η συντριπτική πλειονότητα, περίπου οκτώ στους δέκα, ασθενείς που έχουν χάσει τη ζωή τους δεν καταγράφηκαν ποτέ σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης απάντησε πως αυτό οφείλεται στις αποφάσεις των ιατρών.

Στην ανακοίνωση της ΕΝΙΘ, μέσα σε άλλα, αναφέρεται:

«Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, μέσα από τα λόγια υπουργού της, έκανε την ντροπή να ντρέπεται για χάρη της. Σε ερώτηση για το ποσοστό των ασθενών που κατέληξαν εκτός ΜΕΘ ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας στην χθεσινή ενημέρωση δεν δίστασε να κατηγορήσει τους γιατρούς ότι ευθύνονται για το γεγονός ότι το 80% των θανάτων συνέβη εκτός ΜΕΘ. Για άλλη μια φορά, αποδεικνύουν πόσο πολύ στηρίζουν τους …ήρωες της πανδημίας.

Στην προσπάθειά τους να κρύψουν και να αποποιηθούν τις εγκληματικές τους ευθύνες για το ότι άφησαν ανοχύρωτο το ΕΣΥ επιχειρούν να τις μετακυλήσουν στους υγειονομικούς, στοχοποιώντας τους. Τους υγειονομικούς που με τον καθημερινό αγώνα τους, που δεν λογάριασαν κόπωση, που αναγκάστηκαν να δουλεύουν για δύο για να καλύψουν τα τεράστια κενά σε προσωπικό μέσα και υλικοτεχνική υποδομή και κατόρθωσαν να αποσοβήσουν τα χειρότερα. Τους υγειονομικούς που στη μάχη αυτή νόσησαν κατά εκατοντάδες και δεκάδες διασωληνώθηκαν και έχασαν και τη ζωή τους. Τους υγειονομικούς που από την αρχή ενημέρωσαν για τα προβλήματα και διεκδίκησαν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, στα οποία η κυβέρνηση κωφεύει ακόμα και τώρα που το 3ο κύμα είναι προ των πυλών και μάλιστα με γεμάτα νοσοκομεία, με εξαντλημένο και αποδεκατισμένο προσωπικό.

Σε μία πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας ανέφερε ότι κανένας ασθενής δεν έμεινε εκτός ΜΕΘ, την ώρα που στη Β. Ελλάδα οι ΜΕΘ λειτουργούσαν για πάνω από ένα μήνα με 100% πληρότητα. Την ώρα που απλά μετονόμασαν την πλειονότητα των άλλων κλινών ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων σε Covid χωρίς να δημιουργήσουν, παρά ελάχιστες, καινούργιες κλίνες. Την ώρα που δεκάδες ασθενείς παρέμεναν για μέρες διασωληνωμένοι σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ, σε χειρουργεία και χώρους ανάνηψης, ακόμα και σε απλούς θαλάμους, με στελέχωση το υπάρχον προσωπικό διάφορων ειδικοτήτων χωρίς την αναγκαία εξειδίκευση στην εντατικολογία.

Φτάνει πια με τα ψέματα και την υποκρισία!

Δεν θα επιτρέψουμε κανένας συνάδελφος να πληρώσει, για άλλη μια φορά, τα σπασμένα για τις τεράστιες ελλείψεις και την αδυναμία του ΕΣΥ να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας, για τις οποίες δεν φέρει καμία ευθύνη. Η ευθύνη για τις εκατόμβες νεκρών από την πανδημία βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της κυβέρνησης όπως και όλων των προηγούμενων, που άφησαν το ΕΣΥ ανοχύρωτο με τη συνεχή κρατική υποχρηματοδότηση και την τεράστια υποστελέχωση.»…

το διαβάσαμε ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια