Πρόεδρος Πνευμονολόγων Ελλάδας: «Ο ιός ήρθε για να μείνει - Βοήθεια μας δίνει η εμπειρία από την εποχική γρίπη»


Την ίδια στιγμή οι λοιμοξιωλόγοι «προωθούν» την διπλή μάσκα!

Στο "άγνωστο με βάρκα την ελπίδα" εξελίσσεται η πρόβλεψη για την συνύπαρξη κορωνοϊού-κοινωνίας από τους...ειδικούς, μετά και το μπάχαλο των εμβολίων (που ακόμα γίνονται έρευνες για το πόσο ασφαλή και αποτελεσματικά είναι), της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας που παρακολουθούν την εμφάνιση και την καταγραφή νέων μεταλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού, πλέον ξεκινούν να χωρίζονται σε "δύο κατηγορίες" όσους μιλάνε για ανάγκη να συμβιώνουμε με τον κορωνοϊό (πόση αντίδραση "έφαγε" ο Ν.Τραμπ όταν το είχε πει) και αυτού που ουσιαστικά ζητάνε μέτρα που λαμβάνουν και μορφή ακρότητας όπως αυτό της διπλής μάσκας.


Είναι απολύτως λογικό ότι για ένα λοιμώδες νόσημα που μετρά λίγο περισσότερους από δώδεκα μήνες ζωής οι νεοαποκτηθείσες γνώσεις, τα νεοαναδυόμενα ερωτήματα και οι συνεχείς αμφισβητήσεις διατυπώνονται καθημερινά, χωρίς να μπορούν να δοθούν εύκολα άμεσες απαντήσεις από τους ειδικούς, αν δεν έχουν προηγηθεί επιστημονικές μελέτες και έρευνες, αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η δρ Τσικρικά Σταματούλα, πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.

Και κάπου εκεί "έπεσε η βόμβα" από την δρ Τσικρικά Σταματούλα. 

Έτσι ανέφερε ότι "Δυστυχώς, ο ιός ήρθε για να μείνει και η επιστροφή στην προηγούμενη καθημερινότητα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πότε θα γίνει ή με ποιες συνθήκες", προσθέτει η κ. Τσικρικά.

Παρόλα αυτά, σημειώνει, δεν είμαστε σε καμία περίπτωση όπως δώδεκα μήνες πριν, με την επιστήμη να έχει προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς και να αναπτύσσει πρωτόγνωρα τεχνολογικά επιτεύγματα.


«Τα δεδομένα έχουν αλλάξει σαφώς υπέρ μας, αφού οι επιστήμονες, εκμεταλλευόμενοι την εμπειρία και την πρότερη γνώση και τεχνογνωσία από παρόμοια λοιμώδη νοσήματα όπως της εποχικής γρίπης, στοχεύουν ήδη στην άμεση προσαρμογή των εμβολίων και προς τα καινούργια μεταλλαγμένα στελέχη».

Σύμφωνα με την κ. Τσικρικά, ο «χρυσός κανόνας» για να περιορίσουμε την πιθανότητα της περαιτέρω ανάπτυξης μεταλλαγμένων στελεχών περιλαμβάνει αύξηση των εμβολιασμών, πιστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας και έγκυρη ενημέρωση.

Προωθείται το σενάριο της διπλής μάσκας


Την ίδια στιγμή οι οδηγίες σχετικά με τη χρήση μάσκας στη χώρα μας ενδέχεται να αναβαθμιστούν το επόμενο διάστημα, όπως σημείωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και ερωτώμενος για την πιθανότητα της χρήσης διπλής μάσκας από τους πολίτες, ο κ. Γώγος ανέφερε πως οι σκέψεις υπάρχουν λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, που είναι πιο μεταδοτικά. 


«Το βασικό είναι», τόνισε, «να υπάρχει σωστή εφαρμογή της μάσκας. Οι υφασμάτινες πρέπει να χρησιμοποιούνται ορθά».

Ερωτώμενος για το εάν υπάρχει περίπτωση να καταστεί υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, σημείωσε πως «υπάρχει συζήτηση για το θέμα επειδή σε περίπτωση έντονου συνωστισμού η πιθανότητα μετάδοσης είναι μεγαλύτερη».


Πώς θα χρησιμοποιούνται

Σε περίπτωση που προκριθεί η χρήση διπλής μάσκας, ο κ. Γώγος εξήγησε πως «η χειρουργική μάσκα, η μπλε ή πράσινη, πρέπει να είναι μέσα και απ’ έξω η υφασμάτινη».

Όπως τόνισε, εξασφαλίζει μία επιπλέον προστασία της τάξης του 10% - 15% «όταν είμαστε εκτεθειμένοι. Ειδικά σε κλειστούς χώρους». 

Επανέλαβε, τέλος, πως θα τεθεί προς συζήτηση για αναβάθμιση των οδηγιών για τη χρήση μάσκας.

Για το ζήτημα μίλησε και ο καθηγητής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη χρήση των υφασμάτινων μασκών κατά τον κατάλληλο τρόπο.

Πρέπει οι πολίτες να προσέχουν ώστε να πληρούν τις ενδεδειγμένες προδιαγραφές, τόνισε.

Τι είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου για τη διπλή μάσκα

Κατά την ενημέρωση για την πορεία του ιού την Παρασκευή, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, έκρουσε και πάλι το «καμπανάκι» για τη σωστή χρήση της μάσκας. 

Με την απλή χρήση μάσκας, η προστασία ανέρχεται στο 84,3%, ενώ με τη διπλή μάσκα η προστασία μπορεί να φτάσει μέχρι και το 96% εξήγησε η καθηγήτρια, εξηγώντας πως εννοεί μία ιατρική κάτω και μία υφασμάτινη από πάνω.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
«Δεν αρκεί να φοράμε μάσκα, αλλά να τη φοράμε σωστά» τόνισε και κατέληξε: «Προστατέψτε τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κολλάμε από συγγενείς και φίλους, προσέξτε ποιους βάζετε στο σπίτι σας».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια