Τι συμβολίζει το μάτι που περικλείεται σε τρίγωνο; Τι σχέση έχει με τη μασωνία.Η εικόνα του ματιού, λόγω της σπουδαιότητάς του ως αισθητηρίου οργάνου, συμβολίζει για όλους σχεδόν τους λαούς το θείο μάτι που βλέπει τα πάντα. Στην αρχαιότητα το μάτι εμφανιζόταν συνήθως ως αναπαράσταση του...
θεού Ήλιου.

Στην Αγία Γραφή γίνεται λόγος για τον "οφθαλμό του Θεού", ο οποίος εκπροσωπεί την πανταχού παρουσία και παντογνωσία ("πανταχού παρών και τα πάντα πληρών"). Μετά την Αναγέννηση στη χριστιανική εικονογραφία το μάτι σχεδιάστηκε μέσα σε τρίγωνο ως ρητή αναφορά στο μυστήριο της Αγίας Τριάδας.

Το ισόπλευρο τρίγωνο είναι το αντίστοιχο γεωμετρικό σχήμα του αριθμού 3, που αντιπροσωπεύει την τελειότητα. Μέσα στο τρίγωνο εμφανιζόταν συχνά και το εβραϊκό όνομα του Θεού, Γιαχβέ ή J.H.W.H.

Το μάτι μέσα στο τρίγωνο εντάσσεται στη συνέχεια στη μασονική εικονογραφία. Οι μασόνοι τού αποδίδουν διττό συμβολισμό: σε φυσικό επίπεδο συμβολίζει τον Ήλιο και σε πνευματικό επίπεδο τον Μέγα Αρχιτέκτονα του σύμπαντος (του Σατανά δηλαδή), τρόπος υποδήλωσης του Θεού. Η βάση του τριγώνου αναπαριστά τη Διάρκεια και οι πλευρές το Έρεβος και το Φως.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια