ΜΟΝΟ σε καλα παιδια....ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ μοιράζουν ...βραβεία σε Έλληνες δημοσιογράφουςΑπό τότε που προκλήθηκε η μνημονιακή κρίση για την καταστροφή της Ελλάδας, ξεκίνησε παράλληλα η προσπάθεια της Γερμανίας για ύπουλη διείσδυση και στο χώρο
της ενημέρωσης στο χώρα μας. Ένας από τους τρόπους ήταν ο προσεταιρισμός, ακόμη και η «προσέγγιση» με πλάγιες μεθόδους, Ελλήνων δημοσιογράφων ώστε να περνάνε ευκολότερα τη γραμμή των δανειστών από το εξωτερικό στο εσωτερικό...
Κάπως έτσι καθιερώθηκε -καθόλου τυχαία πριν από οκτώ χρόνια- και το δημοσιογραφικό βραβείο «Ελένη Βλάχου». Βρήκα μάλιστα και σας αποκαλύπτω -κατόπιν μετάφρασης εις την ελληνικήν- το έγγραφο της ίδιας της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, με ημερομηνία 11 Μαΐου. Είναι ένα πραγματικό ντοκουμέντο το οποίο διαβάζοντάς του, με προσοχή και πίσω από τις ...γραμμές, βγάζει κανείς συγκλονιστικά συμπεράσματα για τα παιχνίδια που παίζονται!

Αρκεί μόνο να σημειώσω ότι στην «ανεξάρτητη κριτική επιτροπή» μετέχουν εκπρόσωπος της κυβέρνησης αλλά και της ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Καθώς επίσης και ο πρόεδρος του κρατικού (δηλαδή κυβερνητικού) Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων που είναι και ...μίνι χορηγός. Υπάρχουν και οι κυρίως χορηγοί, δύο γερμανικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί η φαρμακοβιομηχανία BAYER και η χημική βιομηχανία BASF. Αυτοί δηλαδή βάζουν το χρήμα για να πληρωθούν τα ... βραβεία αλλά και τα ταξίδια των νικητών στη μαμά – Γερμανία...

Ιδού λοιπόν τι γράφει η Πρεσβεία:

«Προκήρυξη του δημοσιογραφικού βραβείου ''Ελένη Βλάχου 2017''
Για όγδοη φορά προκηρύσσεται εφέτος από την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας το ελληνογερμανικό δημοσιογραφικό βραβείο «Ελένη Βλάχου». Αρχής γενομένης από το 2003, το βραβείο «Ελένη Βλάχου» απονέμεται ανά διετία σε έναν/μία δημοσιογράφο με διακεκριμένη παρουσία στα ελληνικά μέσα για να τιμήσει τις εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της ειδησεογραφικής κάλυψης διεθνών και κυρίως ευρωπαϊκών θεμάτων.
Στόχος του διαγωνισμού είναι να στηρίξει την έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση ως αδιαπραγμάτευτη αξία της δημοκρατικής κοινωνίας, ειδικά αυτή την εποχή, που σε διεθνές επίπεδο συζητούνται κατά κόρον θέματα όπως οι ψευδείς ειδήσεις (fake news) και ο διαδικτυακός «διάλογος μίσους» (web hate speech).
Στον διαγωνισμό μπορούν να υποβληθούν έργα δημοσιογράφων, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ελληνική γλώσσα σε ελληνικά έντυπα μέσα, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση ή το διαδίκτυο σε ημερομηνία μεταγενέστερη της λήξης υποβολής δημοσιευμάτων για τον προηγούμενο διαγωνισμό (14/06/2015). Τα μέσα ενημέρωσης μπορεί να είναι τόσο πανελλαδικής, όσο και τοπικής εμβέλειας. Ιδιαιτέρως επιθυμητή είναι η συμμετοχή νέων δημοσιογράφων στον διαγωνισμό.
Τα σχετικά δημοσιεύματα (μέγιστη υποβολή τριών δημοσιευμάτων ανά διαγωνιζόμενο), καθώς και ένα σύντομο βιογραφικό, πρέπει να υποβληθούν στην Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας έως την 11η Ιουνίου 2017 μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση pr-100@athe.diplo.de με την ένδειξη θέματος «Βραβείο Ελένη Βλάχου».
O/Η νικητής/νικήτρια του διαγωνισμού επιλέγεται από μια ανεξάρτητη κριτική επιτροπή, η οποία εφέτος αποτελείται από τα παρακάτω μέλη:
• Peter Schoof, Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα
• Δρ. Βάλια Καϊμάκη, εκπρόσωπος Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας
•Σοφία Ζαχαράκη, Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
• Έλενα Ριζεάκου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ)
• Χαράλαμπος Παπαχρήστου, Γραμματέας της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Αθήνα (ΕΑΞΤ)
• Καθηγητής κ. Δημήτριος Χαραλάμπης, Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών
• Πρέσβης κ. Δημήτριος Μιχαήλ Λούνδρας, εκπρόσωπος της οικογενείας της Ελένης Βλάχου
• Μιχάλης Ψύλος, Πρόεδρος-Γενικός Διευθυντής ΑΠΕ ΜΠΕ

Το βραβείο περιλαμβάνει ένα ταξίδι στη Γερμανία στα πλαίσια του επίσημου προγράμματος επισκεπτών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, ένα χρηματικό έπαθλο ύψους 2.300€ με την ευγενική χορηγία των επιχειρήσεων Bayer Ελλάς και BASF Ελλάς καθώς και δωρεάν διετή πρόσβαση στις υπηρεσίες του πρακτορείου ΑΠΕ-ΜΠΕ. Προς τιμήν του νικητή/της νικήτριας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση/συνέντευξη τύπου τον Σεπτέμβριο 2017.
Έως σήμερα με το βραβείο «Ελένη Βλάχου» έχουν τιμηθεί οι εξής δημοσιογράφοι: Ιωάννης Ε. Διακογιάννης (2003), Κώστας Ιορδανίδης (2005), Κώστας Αργυρός (2007), Μαρία Νικολάου (2009), Άγγελος Αθανασόπουλος (2011), Μαρία Λούκα (2013) και Κωνσταντίνος Κουκουμάκας (2015)».
Ύστερα από όλα αυτά, τι ...δεν καταλαβαίνετε;Μ. Γιαλούρος
http://www.press-gr.com/2017/06/blog-post_470.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια