Καλλιέργεια Pleurotus σε κορμούς


καλλιέργεια μανιταριών πλευρώτους σε κορμούς

Πλευρώτους οστρεώδης
Pleurotus ostreatus:...
Η καλλιέργεια μανιταριών Pleurotus Ostreatus σε κορμούς είναι πολύ απλή. Προτιμάτε κορμούς από φυλλοβόλα δέντρα όπως λεύκα, ιτιά, οξιά.

Προετοιμασία: Τα μανιτάρια Pleurotus Ostreatus είναι σαπρόφυτα δηλαδή μύκητες που τρέφονται από νεκρή οργανική ύλη την οποία αποσυνθέτουν. Γι' αυτό και το μυκήλιο αυτών των μανιταριών δεν σπέρνεται στο έδαφος αλλά εμβολιάζεται πάνω σε κομμένους κορμούς δέντρων.

Η καλύτερη τεχνική είναι ο εμβολιασμός με τη μέθοδο σάντουιτς. Για να καλλιεργήσετε τα μανιτάρια, χρησιμοποιήστε φρεσκοκομμένους κορμούς από υγιή δέντρα, μήκους 30 εκατοστών και διαμέτρου 20-30 εκατοστών, σχισμένους κατά πλάτος.

Mέθοδος σποράς: Σπείρτε το μυκήλιο στην κομμένη επιφάνεια του κορμού, καλύπτοντάς την εντελώς. Ενώστε πάλι τα δύο κομμάτια του σχισμένου κορμού σαν να κάνετε σάντουιτς και δέστε τα με φαρδιά κολλητική ταινία.

Μία συσκευασία ξηρού μυκηλίου είναι αρκετή για ένα κορμό. Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τοποθετήστε τα σάντουιτς κορμών που έχετε εμβολιάσει μέσα σε αρκετά μεγάλες πλαστικές σακούλες τις οποίες θα κλείσετε χαλαρά, αφήνοντας μικρές τρύπες. Αποθηκέψτε τους κορμούς σε αποθήκη ή υπόγειο και γενικά σε χώρο που δεν εκτίθεται στον αέρα ή στο άμεσο ηλιακό φως. Το μυκήλιο θα απλωθεί στους κορμούς μέσα σε 2 μήνες περίπου αν η θερμοκρασία του χώρου βρίσκεται μεταξύ 20-30 °C.

Προσοχή. Είναι πολύ εύκολο να μολυνθεί το μυκήλιο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και να έχετε κακό τελικό αποτέλεσμα. Γι' αυτό προετοιμάστε και εμβολιάστε τους κορμούς σε καθαρό χώρο με καθαρά χέρια και εργαλεία.Τοποθεσία και συγκομιδή: Μετά την επώαση του μηκυλίου οι κορμοί θα πρέπει να μεταφερθούν σε εξωτερικό χώρο. Το μέρος που θα διαλέξετε για το μανιταρόκηπό σας πρέπει να είναι σκιερό καιπροστατευμένο από τον άνεμο. Αφαιρέστε τις πλαστικές σακούλες από τα σάντουιτς και τοποθετήστε τα σάντουίτς στο έδαφος οριζόντια με τις σχισμές προς τα επάνω. Καλύψτε τα με χώμα ώστε να φαίνονται μόνο οι σχισμές έξω από το έδαφος. Τα μανιτάρια θα ξεφυτρώνουν με τις ανοιξιάτικες και φθινοπωρινές βροχές.

Αν οι κορμοί αλλά και το χώμα διατηρούνται υγρά, θα παράγετε περισσότερα μανιτάρια. Μπορείτε να έχετε συγκομιδή για 3 συνεχόμενα χρόνια. Σε εμβολιασμένους κορμούς λεύκας ή ιτιάς τα μανιτάρια θα αρχίσουν να εμφανίζονται 3-6 μήνες από την στιγμή που θα τοποθετήσετε τους κορμούς στο έδαφος. Και όπως γίνεται στη φύση μπορείτε να συλλέξετε μανιτάρια την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Πηγή: http://www.valentine.gr/seeds109.php

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια