Ο Σώρρας προσφέρθηκε μέσω πολιτικού αρχηγού να …σώσει την Κύπρο: Πρόσφερε …30 δις!Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα αναφέρει στο βιβλίο του ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, σε σχέση με τα όσα έγιναν το 2013 πριν την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα καταθέσεων.

Η νέα κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναζητούσε τρόπους δανειοδότησης της χώρας προκειμένου να αποφευχθεί το μνημόνιο και η κηδεμονία της τρόικας.
Όπως αναφέρει ο κ. Δημητριάδης στο βιβλίο του, σε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013, ο τότε πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Κάρογιαν, είπε ότι ξέρει κάποιον που θέλει να δώσει 30 δισ. ευρώ, τον… Αρτέμη Σώρρα. Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ο Σώρρας πριν τις προεδρικές εκλογές στη Κύπρο είχε επισκεφθεί το νησί με πρόσκληση του τότε Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια.
Ο κ. Δημητριάδης γράφει στο βιβλίο του: «”Αν,” είπε, ”ξέρω κάποιον που έχει 30 δισ. ευρώ που θέλει να δωρίσει για να σώσει την Κύπρο;” Όλοι ήθελαν να μάθουν ποιος ήταν αυτός. Είχα ενημερωθεί για αυτό ακριβώς πριν από τη συνάντηση.
Ο Πρόεδρος (Αναστασιάδης) μου ζήτησε να ακούσω προσεκτικά την πρόταση του Καρογιάν και να το εξετάσω σοβαρά. Το όνομα αυτού του “γενναιόδωρου” προσώπου ήταν ο Αρτέμης Σώρρας (…)
Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι αυτό συζητήθηκε ως σοβαρή πρόταση εκείνη την κρίσιμη στιγμή, αλλά οι πολιτικοί ηγέτες έδειχναν αρκετά απελπισμένοι για να εξερευνήσουν κάθε επιλογή για να αποφύγουν αυτό που είδαν ως άδικο πρόγραμμα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ακόμη και αν ακουγόταν γελοία».
O συμπέθερος του Προέδρου Ενώ επέκειτο το κούρεμα καταθέσεων, κάτι που γνώριζαν πολύ λίγοι, ο συμπέθερος του Προέδρου Αναστασιάδη αποφασίζει να βγάλει εκτός Κύπρου πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Όπως γράφει ο Π. Δημητριάδης: «Έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον ασκούντα χρέη διευθύνοντος συμβούλου της Λαϊκής Τράπεζας: θα ήθελα να μιλήσω με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, καθώς ένας στενός συγγενής του ήταν έτοιμος να μεταφέρει πολλά εκατομμύρια ευρώ στο Λονδίνο από τον τραπεζικό τους λογαριασμό.
Αν και αυτό δεν ήταν παράνομο, θα έστελνε σίγουρα ένα κακό μήνυμα, είπε (σ.σ. το στέλεχος της Λαϊκής) σε μια εποχή που οι καταθέτες ήταν νευρικοί και ενώ ο Πρόεδρος δεσμευόταν προς το κοινό ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα στις καταθέσεις.
Ήμουν τρομοκρατημένος. Προσπάθησα να μιλήσω στον Πρόεδρο αλλά, μου είπαν ότι δεν ήταν διαθέσιμος. Μου προσφέρθηκε να μιλήσω με τον υφυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο τον Κωνσταντίνο Πετρίδη, και συμφώνησα.
Εξήγησα στον κ. Πετρίδη ποιες ήταν οι ανησυχίες μου, οι οποίες ήταν αρκετά παρόμοιες με εκείνες του διευθύνοντος συμβούλου της Λαϊκής. Επιπλέον, ένιωσα ότι είχαμε καθήκον να προστατεύσουμε τον Πρόεδρο, στα μάτια των εμπορικών τραπεζών και του κοινού. Φάνηκε να έχει καταλάβει και είπε ότι θα μεταφέρει το μήνυμά μου στον Πρόεδρο.
Λίγες ώρες αργότερα έλαβα ένα μήνυμα στο κινητό από τον εκτελούντα χρέη διευθύνοντος συμβούλου της Λαϊκής, ο οποίος ανέφερε: “Όλα καλά, οι συγγενείς του Προέδρου αγοράζουν ακίνητο στο Λονδίνο”».

το διαβάσαμε ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια