Θεσμοθετεί το «ανεξέλεγκτο» για όλους και για πάσης φύσεως και προέλευσης εισοδήματα, προκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα αλλά και την οξεία αντίδραση της κυβέρνησηςΤο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά το "πάγωμα" της υποβολής πόθεν έσχες για τους ίδιους τους δικαστές, έρχεται τώρα να ακυρώσει και τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και όλων των υπολοίπων υπόχρεων που έχουν ήδη υποβληθεί!
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε άκυρη την απόφαση που καθόριζε το περιεχόμενο των δηλώσεων πόθεν έσχες, όχι μόνο για τους δικαστές, αλλά για όλους τους υπόχρεους. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, σε χθεσινή, έκτακτη, συνεδρίασή του, ακύρωσε (απόφαση 3212/2017) στο σύνολό της την υπουργική απόφαση (ΚΥΑ 1069/19.10.2017) του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, με την οποία καθορίζεται το περιεχόμενο υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.
Μαξίμου: Να δούμε στο τέλος ποιος θα κουραστεί πρώτος
Με ένα λιτό σχόλιο αντέδρασαν από το Μέγαρο Μαξίμου στην προκλητική απόφαση του ΣτΕ. Συγκεκριμένα, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν χαρακτηριστικά «να δούμε στο τέλος ποιος θα κουραστεί πρώτος».Στ. Κοντονής: Θα λογοδοτήσουν όσοι συντάσσονται πίσω από καθεστώτα αδιαφάνειας και μη ελέγχου
Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες εξέπεμψε χθες, από την ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, όταν αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τα "πόθεν έσχες", αλλά και τις προηγούμενες, τονίζοντας πως η κυβέρνηση επανέρχεται στο θέμα. "Να δούμε ποιός θα κουραστεί. Η κυβέρνηση που θα επιμείνει στην διαφάνεια και τον έλεγχο, ή όλοι εκείνοι που συντάσσονται πίσω από καθεστώτα αδιαφάνειας και μη ελέγχου και θα λογοδοτήσουν όλοι στον λαό".
Λαμβάνοντας αφορμή από την τοποθέτηση του Ευ. Βενιζέλου, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση διαμορφώνει μια θεματολογία με την οποία θα πάει σε εκλογές, η οποία είναι θεματολογία σύγκρουσης με τους θεσμούς, ο κ. Κοντονής, αφού διερωτήθηκε ρητορικώς αν η κυβέρνηση έχει συγκρουστεί με κάποιον από τις συνταγματικές εξουσίες, διεμήνυσε: "Η κυβέρνηση τόνισε και το λέει και απόψε, μετά την δημοσιοποίηση της νέας απόφασης του ΣτΕ, ότι επιθυμεί διακαώς την συνεργασία με όλους, αλλά, πάνω απ' όλα θέτει ένα ζήτημα δημοκρατίας και ισονομίας. Δηλαδή τον έλεγχο όλων για όλα".
Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε σε κατηγορηματικό τόνο, ότι αν εμφιλοχωρήσουν εξαιρέσεις, όπως διαλαμβάνονται στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ και σε αυτή που εκδόθηκε απόψε, τότε νόμος που υποχρεώνει αληθή δήλωση πόθεν έσχες δεν υπάρχει. "Ας το καταλάβουν όλοι. Και όποιοι λένε το αντίθετο, να γνωρίζουν ότι κοροϊδεύουν την κοινωνία" είπε και εξήγησε: "Διότι αν υποχρεούται κάποιος προς δήλωση και ο νόμος, ή οι δικαστικές αποφάσεις, του λένε ότι "έχεις υποχρέωση να δηλώσεις τις καταθέσεις σου στα τραπεζικά ιδρύματα, αλλά δεν έχεις υποχρέωση να δηλώσεις τα μετρητά στην θυρίδα που έχεις στην τράπεζα, τότε καταδολιεύεται ο νόμος, ακυρώνεται ο νόμος και ακυρώνεται κάτι πολύ περισσότερο: η λαϊκή επιταγή για διαφάνεια και έλεγχο".
"Αυτό είναι το σημαντικό και αυτό ας κρατήσουν όλοι" είπε ο κ. Κοντονής και κατέληξε με την δήλωση: "Η κυβέρνηση σήμερα επανέρχεται και λέει: Να δούμε ποιός θα κουραστεί. Η κυβέρνηση που θα επιμείνει στην διαφάνεια και τον έλεγχο, ή όλοι εκείνοι που συντάσσονται πίσω από καθεστώτα αδιαφάνειας και μη ελέγχου και θα λογοδοτήσουν όλοι στον λαό".
Σχόλιο για την απόφαση που «προκαλεί το κοινό αίσθημα» έκανε μέσω twitter και ο Δημ. Παπαδημούλης, καλώντας την κυβέρνηση να προβεί στις αναγκαίες ρυθμίσεις ώστε να ισχύσει η απαιτούμενη ισονομία:

το διαβάσαμε ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια