ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΠΡΟΦΑΣΗ ΤΟ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» - ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ


Την απόπειρα τηλεφωνικής εξαπάτησης των γονιών του, κατήγγειλε αναγνώστης από τη Νάουσα. Συγκεκριμένα, όπως μας ανέφερε, άγνωστος άντρας επικοινώνησε το μεσημέρι της Τετάρτης με τους γονείς του και προσποιούμενος τον Διευθυντή Τράπεζας, ενημέρωνε την εκ των υστέρων έγκριση προγράμματος ΕΣΠΑ «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», εκμεταλλευόμενος πιθανόν το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα πολιτών έχει καταθέσει αιτήσεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ο δράστης ενημέρωνε, πως για την τελική έγκριση του προγράμματος απαιτούσε την καταβολή συγκεκριμένου ποσού, το οποίο και επιχείρησε να αποσπάει από τον πατέρα του με ραντεβού που θέλησε να κλείσει κάπου εντός Νάουσας!
Τα υποψήφια «θύματα», αντιλήφθηκαν εγκαίρως την απάτη και η συνομιλία τερματίστηκε. Ωστόσο, όπως μας ανέφερε ο καταγγέλλων, οι γονείς του ενημέρωσαν τηλεφωνικά και το Τμήμα Ασφάλειας Νάουσας, καθώς πιθανόν ο δράστης ή η δράστες να επιχειρήσουν και στο μέλλον να εξαπατήσουν πολίτες τόσο από τη Νάουσα όσο και από την ευρύτερη περιοχή.
Με τις τηλεφωνικές απάτες κάθε είδους, να εξαπλώνονται, η Αστυνομία προσπαθεί καθημερινά να ενημερώνει τους πολίτες για την αποφυγή εξαπάτησής τους.

Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:

- Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.
- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
- Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
- Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
- Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
- Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
- Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
- Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
- Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
- Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
- Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
- Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
- Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
- Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια