Καταιγιστικές εξελίξεις στο σκάνδαλο Novartis: Eντοπίστηκαν λογαριασμοί σε συνεργάτες και συγγενείς υπουργών - Όλα τα στοιχεία
ΥΠΟΠΤΟΥΣ λογαριασμούς έχει εντοπίσει η παράλληλη έρευνα που διεξάγουν οι δικαστικές αρχές και οι αρμόδιες υπηρεσίες για τον εντοπισμό του βρόμικου χρήματος από τις μίζες της NOVARTIS, που κατέληξαν σε πολιτικά πρόσωπα.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε συνεργάτες, κρυφούς ταμίες και συγγενικά πρόσωπα κορυφαίων πολιτικών. Το ΣΔΟΕ και η οικονομική αστυνομία κάνουν φύλλο και φτερό ύποπτες εταιρείες τις οποίες είχαν στήσει παρένθετα πρόσωπα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Το άνοιγμα του τροφοδότη λογαριασμού της NOVARTIS στην Ζυρίχη και στην Κύπρο αναμένεται να προσθέσει σημαντικά στοιχεία. Γιατί ένα τεράστιο ποσό της τάξεως των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ που κινήθηκε από τους τροφοδότες λογαριασμούς κατέληξε σε εταιρείες και πρόσωπα που συνδέονται με τους επίορκους πολιτικούς που είχαν αναλάβει να στηρίξουν τα πρότζεκτ της NOVARTIS πολλαπλασιάζοντας τις τιμές των φαρμάκων και αφήνοντας ασύδοτο το κύκλωμα που είχε στήσει ο πολυεθνικός κολοσσός με τους γιατρούς, τους διοικητές ταμείων και νοσοκομείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «kontranews» οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν εντοπίσει ύποπτες εταιρείες στην Κύπρο οι οποίες ξέπλεναν βρόμικο χρήμα από μίζες για λογαριασμό πολιτικών.

Οι υπηρεσίες έχουν κινητοποιηθεί και από έναν ύποπτο λογαριασμό που εντοπίστηκε σε τράπεζα της Ζυρίχης. Η κίνηση του λογαριασμού παραπέμπει σε συνεργάτη υπουργού που εμπλέκεται στο γιγαντιαίο σκάνδαλο της NOVARTIS.

Εξονυχιστικός είναι ο έλεγχος από το ΣΔΟΕ και την οικονομική αστυνομία μιας σειράς εταιρειών στην Ελλάδα οι οποίες εμφανίζουν τεράστιο τζίρο που προέρχεται αποκλειστικά από εικονικές συμβάσεις με φαρμακευτικούς κολοσσούς.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί στις αρμόδιες υπηρεσίες είναι ότι οι εταιρείες αυτές ξέπλεναν το βρόμικο χρήμα που προορίζονταν για τα λαδώματα πολιτικών προσώπων. Η έρευνα συνεχίζεται προς κάθε κατεύθυνση ακολουθώντας τη ροή του χρήματος.

Τα 28 εκατομμύρια ευρώ από έναν μόνο τροφοδότη λογαριασμό προορίζονταν για μίζες αποκλειστικά σε πολιτικά πρόσωπα. Βέβαια για τις ανάγκες των λαδωμάτων χρησιμοποιήθηκαν και μετρητά τα οποία σύμφωνα με τους μάρτυρες παραδίνονταν στους επίορκους πολιτικούς σε βαλίτσες. Σύμφωνα με τα ημερολόγια που κατασχέθηκαν από στελέχη της NOVARTIS οι πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα ταυτίζονται με ημερομηνίες - κλειδιά κατά τις οποίες λαμβάνονταν συγκεκριμένες αποφάσεις υπέρ των συμφερόντων του φαρμακευτικού κολοσσού.
Οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές σε όλα τα επίπεδα διερεύνησης του γιγαντιαίου σκανδάλου. Πολύ σύντομα τα ντοκουμέντα της μεγάλης ληστείας σε βάρος του δημοσίου χρήματος θα προκαλέσουν σεισμικές δονήσεις στο πολιτικό σκηνικό ενισχύοντας τις διαλυτικές τάσεις στα κόμματα του παλιού συστήματος που είναι βουτηγμένα μέχρι το λαιμό στη μίζα.

Πολιτικό «μαύρο» χρήμα ψάχνουν οι ερευνητές

Τρέχουν οι εξελίξεις στο μέγα-σκάνδαλο της Novartis, εντός και εκτός συνόρων! Μπαράζ αιτημάτων δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία έχει κάνει η Εισαγγελία Διαφθοράς, με τα οποία ζητούνται στοιχεία από την ελβετικές αρχές για τους εταιρικούς λογαριασμούς που τροφοδοτούσαν το σύστημα που είχε στήσει η πολυεθνική, αλλά και για τις εταιρείες που φέρονται ότι χρησιμοποιήθηκαν για ξέπλυμα χρήματος! Τα «καθαρά» ποσά, μετά φέρονται να προορίζονταν για δωροδοκίες. Στο στόχαστρο μπαίνουν και μη πολιτικά πρόσωπα που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την δικογραφία.

Διεξοδικός έλεγχος των μαρτύρων από τον Οκτώβριο

Όπως έγινε γνωστό, οι μάρτυρες, πήγαν στις εισαγγελικές αρχές μία εβδομάδα πριν αρχίσουν οι καταθέσεις, ώστε να γίνει διεξοδικός έλεγχος των καταθέσεων, αλλά και εάν πράγματι έχουν τα εχέγγυα να γίνουν προστατευόμενοι μάρτυρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φέρονται να πέρασαν και από ψυχολογικά τεστ, προκειμένου να κριθεί εάν έχουν «σώας τα φρένας» και εάν τα όσα γνωρίζουν μπορούν να τους δώσουν την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Τώρα, αναμένεται να καταθέσουν εκ νέου για να δώσουν επιπλέον στοιχεία για τα μη πολιτικά πρόσωπα και τις πρακτικές που φέρεται ότι χρησιμοποιούσε η εταιρεία για να κατακτήσει μεγάλο μερίδιο στην ελληνική αγορά του φαρμάκου.

Συνεργάτες πρώην υπουργών στο στόχαστρο των Αρχών
Σε αυτό το πλαίσιο, στο στόχαστρο της έρευνας έχουν μπει οι στενοί συνεργάτες των πρώην υπουργών, οι σύμβουλοι τους, γενικοί γραμματείς, αλλά και μέλη των επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων, είτε με εφόδους και κατασχέσεις στοιχείων, ή με έρευνες στους λογαριασμούς και στα πόθεν έσχες τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, δικαστική πηγή διευκρίνισε, ότι σε αυτή τη φάση της έρευνας και από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς, δεν έχουν εντοπιστεί χρήματα που να συνδέονται με πολιτικό πρόσωπο.

Στο κομμάτι που αφορά το πρώην ανώτατο στέλεχος της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή, για τον οποίο έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα, εμφανίστηκε εχθές ενώπιον του αρμοδίου δικαστικού συμβουλίου και ζήτησε την επικύρωση του περιοριστικού μέτρου, τονίζοντας σε όλους τους τόνους ότι επιθυμεί να αποδείξει την αθωότητά του.

Όμως το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στην αποκάλυψη ότι η γραμματέας του στη Novartis έχει εξεταστεί με ονοματεπώνυμο χωρίς προστασία μάρτυρα ήδη από την επικεφαλής των εισαγγελέων Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και προσήλθε μάλιστα και χθες σε συμπληρωματική κατάθεση.

Παρέμβαση Θάνου για Novartis

Ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα και σε επίπεδο μεθοδεύσεων και σε επίπεδο εύρους των εμπλεκομένων προσώπων χαρακτήρισε η προϊσταμένη του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βασιλική Θάνου, την υπόθεση Novartis.
Ερωτηθείσα για τις επιθέσεις που έχουν δέχτηκαν οι δικαστές και οι εισαγγελείς, η κ. Θάνου δήλωσε ότι «και οι δικαστές και οι εισαγγελείς ενήργησαν σύμφωνα με το Νόμο και το Σύνταγμα. Οι γενικότερες επιθέσεις και η κατασυκοφάντηση είναι και ανεπίτρεπτες και αδικαιολόγητες και θα έλεγα ας αφήσουν επιτέλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης να προχωρήσουν στο έργο τους».

Αναφερόμενη ειδικά στην κ. Τουλουπάκη υποστήριξε ότι «τόσο η ίδια όσο και οι συνεργάτες της έχουν το σθένος να συνεχίσουν το έργο τους παραγνωρίζοντας τις απειλές και τις ύβρεις».

Κούλογλου: Η Novartis παίζει «μπάλα» με πολιτικούς!

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, δήλωσε πεπεισμένος ότι υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων, ξεκαθαρίζοντας όμως πως «θα αποδειχτεί αν είναι ένοχοι ή όχι». «Σε άλλες χώρες δεν υπήρχε τέτοια εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Εδώ σίγουρα υπάρχει. Ανεξάρτητα αν είναι αθώοι ή ένοχοι αυτοί που εμπλέκονται στη δικογραφία. Σίγουρα υπήρχε πολιτική παρέμβαση. Είδαμε και τον κ. Σαλμά που εδώ και δύο χρόνια είναι σε επαφή με τις αμερικανικές διωκτικές αρχές. Ζήτησε να είναι προστατευόμενος μάρτυρας και αυτό προκύπτει και από τη δικογραφία. Είναι κάτι που εξελισσόταν για καιρό και είχε γνώση η αντιπολίτευση ότι θα «σκάσει». Όλοι περίμεναν την καταιγίδα», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο ευρωβουλευτής, υποστήριξε πως η στάση που κράτησαν κάποιοι πολιτικοί απέναντι στην εταιρεία «φαίνεται και από τα βίντεο* που κυκλοφορούν. Είναι προφανές ότι η Novartis είχε καλές επαφές με τους πολιτικούς και αυτό την βοήθησε στην ελληνική αγορά». «Παίζει μπάλα με τους πολιτικούς στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Βερναρδάκης: Σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων
«Είναι σαφές ότι υπάρχει σκάνδαλο πολύ μεγάλων διαστάσεων» στην υπόθεση Novartis δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης. Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο «Πρακτορείο 104,9 FM» είπε ότι «νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε πια ότι υπάρχει σκάνδαλο. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πλευρές που δεν το συνομολογούν αυτό. Το συνομολογούν και πλευρές από τη Νέα Δημοκρατία και από το Κίνημα Αλλαγής και από άλλες πλευρές».

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε «ότι υπάρχει σκάνδαλο αυτό είναι δεδομένο. Εδώ υπάρχει κατασπατάληση τεράστιων πόρων, που ισοδυναμούν με ένα ή και δύο μνημόνια. Μην ξεχνάτε πως φαρμακευτική δαπάνη και δαπάνες Υγείας, εξοπλισμοί και υπερτιμολογήσεις στα κατασκευαστικά έργα είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες δημιουργίας του τεράστιου δημόσιου χρέους της χώρας, εκ των οποίων έχει προκύψει προφανώς πλουτισμός. Τώρα σε ποιους κι αν πιάνει και πολιτικά πρόσωπα, αυτό είναι κάτι που προφανώς δεν μπορεί να το πει κανείς». Σε ό,τι αφορά την πρόταση για συγκρότηση προανακριτικής για την υπόθεση, ο κ. Βερναρδάκης είπε ότι στόχος είναι να πέσει φως και «να μην κρύψουμε τίποτα στο χαλί χωρίς βεβαίως να επιδοθούμε σ' ένα κυνήγι μαγισσών».

Δέκα κάλπες για τα πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή

Δέκα κάλπες θα στηθούν στη Βουλή, όσα και τα ονόματα πολιτικών προσώπων που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία την επόμενη Παρασκευή, Οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ ή όχι της διερεύνησης από την προανακριτική επιτροπή για καθέναν από αυτούς.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, πάντως, εξακολουθούν να παραπέμπουν αποκλειστικά στις αποφάσεις της προανακριτικής επιτροπής για όλα τα ζητήματα που αφορούν την επίμαχη δικογραφία.
Τι θα πει ο Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή

Την Τετάρτη θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, για την υπόθεση Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο κ. Στουρνάρας συλλέγει στοιχεία και προετοιμάζει την τοποθέτησή του από την πρώτη ημέρα που το όνομά του ενεπλάκη με το σκάνδαλο Novartis έτσι ώστε να δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Αναμένεται να τοποθετηθεί «θεσμικά» αποφεύγοντας να μπει στην πολιτική αντιπαράθεση η οποία αναμένεται να μονοπωλήσει τη συζήτηση στη Βουλή. Αναφορικά με τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας, αναμένεται να υπογραμμίσει ενώπιον της Ολομέλειας, ότι δεν έχει βάλει ούτε μία υπογραφή σε έγγραφο που να αφορά υποθέσεις φαρμάκων.

το διαβάσαμε ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια