Για να δούμε έχετε το σθένος και την μαγκιά...αλλιώς μια από τα ίδια θα είσαστε... Fast track κατεδαφίσεις αυθαιρέτων με τροπολογία που κατατίθεται σήμερα.

Δέσμη μέτρων που θα λειτουργήσει παράλληλα με τους ισχύοντες κανονισμούς ανακοίνωσε η κυβέρνηση, που προχωρά σε έκτακτη fast track διαδικασία κατεδάφισης αυθαιρέτων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος ανακοινώθηκε η κατάθεση τροπολογίας εντός της ημέρας, που δημιουργεί και μια καινούργια «συνοπτική» (όπως την χαρακτήρισε ο κ. Σταθάκης) διαδικασία κατεδαφίσεων.
Συγκεκριμένα, παράλληλα με τη συνήθη διαδικασία κατεδαφίσεων, δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας να παίρνει αποφάσεις κατεδαφίσεων, στη βάση των εισηγήσεων των επιθεωρητών του υπουργείου. Η διαδικασία αυτή αφορά:
* αναδασωτέες εκτάσεις,
* δασικές εκτάσεις,
* ρέματα,
* ετοιμόρροπα κτίρια.
Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να κάνουν ενστάσεις στις υπουργικές αποφάσεις εντός 15 ημερών. Οι ενστάσεις θα γίνονται κατευθείαν στο ΣτΕ, χωρίς να προβλέπεται ενδιάμεσο στάδιο
Παράλληλα ενεργοποιείται ο νόμος Τρίτση του 1983 που προβλέπει την κατεδάφιση μαντρών σε απόσταση 500 μέτρων από τον Αιγιαλό.
Επίσης, δίνονται επιπλέον δυνατότητες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που είναι υπεύθυνη για τις κατεδαφίσεις. Συγκεκριμένα:
* Δίνονται περισσότεροι πόροι από το Πράσινο Ταμείο για τις κατεδαφίσεις.
* Δίνεται η δυνατότητα στην Αποκεντρωμένη να δίνει απευθείας αναθέσεις για τις κατεδαφίσεις μέχρι του ποσού των 135.000 ευρών.
* Δίνεται η δυνατότητα επέκτασης των υφιστάμενων εργολαβιών κατά 50%, προκειμένου να συμπεριληφθούν τα νέα έργα.
Τροπολογία για τις αποζημιώσεις
Εκτός από την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας για τις κατεδαφίσεις, κατατέθηκε και τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την απλοποίηση των διαδικασιών των αποζημιώσεων των πυρόπληκτων. Η τροπολογία προβλέπει:
* Αποζημίωση για την καταστροφή των δευτερευουσών κατοικιών και όχι μόνο των κύριων, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
* Εξομοίωση του συντελεστή αποζημίωσης των «κίτρινων» (μερικώς κατεστραμμένων) κτιρίων με αυτόν των «κόκκινων» (πλήρως κατεστραμμένων».
* Αποζημίωση είτε με βάση τη βεβαίωση της Πυροσβεστικής είτα με βάση τη βεβαίωση των συνεργείων καταγραφής (δηλαδή όχι και με τις δύο όπως ισχύει σήμερα).
* Μη συμψηφισμός των αποζημιώσεων με άλλες οφειλές προς το Δημόσιο.
Πηγή: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια