Στα αζήτητα 5.000 εισαγγελικές παραγγελίες για μεγάλη φοροδιαφυγή
Φάντασμα παραμένει η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος

Κίνδυνος υπάρχει για την παραγραφή 36.000 υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής αφού το «ΣΔΟΕ» των οικονομικών εισαγγελέων είναι ακόμη υπηρεσία φάντασμα... Με βάση τον νόμο 4512/2018, θα έπρεπε εδώ και έξι μήνες να λειτουργεί πλήρως, δηλαδή από την 1η Μαρτίου 2018, ωστόσο το εν λόγω σώμα παραμένει ακόμη στα χαρτιά, με αποτέλεσμα μεγάλες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος να κινδυνεύουν με παραγραφή στο τέλος του έτους.
Στα αζήτητα βρίσκονται αυτή τη στιγμή και περίπου 5.000 φάκελοι με εισαγγελικές παραγγελίες. Οι φάκελοι αυτοί στάλθηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές ενόψει της λειτουργίας της Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, η οποία, όμως, δεν έχει ακόμα συσταθεί. Μάλιστα μεγάλος αριθμός των υποθέσεων αυτών κατέληξε στον 13ο όροφο του κτηρίου της ΓΑΔΑ, στην Οικονομική Αστυνομία. Κανείς δεν τις έχει αγγίξει αφού είναι αδύνατον να ελεγχθούν από τους τέσσερις υπαλλήλους της υπηρεσίας. Ο χρόνος όμως τρέχει.

Η επιχείρηση μεταφοράς των υποθέσεων ξεκίνησε το 2015 και περιλάμβανε και υποθέσεις των ετών 2011, 2010 και προηγουμένων, οι οποίες πλέον, εάν δεν έχουν ελεγχθεί, έχουν παραγραφεί οριστικά.

«Ζωντανές» παραμένουν οι υποθέσεις από το 2012 (παραγράφονται σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, τον Δεκέμβριο του 2018) και των επομένων ετών. Ωστόσο δημιουργεί προβληματισμό εάν αυτός ο όγκος των 30.000 υποθέσεων θα προλάβει να ελεγχθεί, όταν μάλιστα καθημερινά προστίθενται και νέες.

Αναγκαστικά η ΑΑΔΕ οδηγείται στη διαδικασία επιλογής υποθέσεων προς έλεγχο με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, μέσα από τα οποία εντοπίζει τις υποθέσεις εκείνες με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον, καθώς και εκείνες που κινδυνεύουν με παραγραφή. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι ένας μεγάλος αριθμός υποθέσεων θα μείνει ανέλεγκτος.

Όπως προκύπτει από έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου:

Το 2015 μεταφέρθηκαν από την Ειδική Γραμματεία Σ.Δ.Ο.Ε. στη Γ.Γ.Δ.Ε. (προκάτοχος της ΑΑΔΕ), 2.751 υποθέσεις. Η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής των ως άνω 2.751 υποθέσεων καθορίστηκαν με απόφαση του τότε αναπλ. υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και προβλέπουν ότι αφορούν χρήσεις ετών 2010 και νεότερες, είναι αυστηρά φορολογικού ενδιαφέροντος, δεν έχουν εκδοθεί σχετικές παραγγελίες από Εισαγγελική Αρχή ή Αρχή για το ξέπλυμα και αφορούν μόνο ένα ερευνώμενο πρόσωπο (νομικό ή φυσικό).

Το 2015 μεταφέρθηκαν από το ΣΔΟΕ στο Γραφείο Οικονομικού Εισαγγελέα, 1.196 υποθέσεις που προτάθηκαν από τον Οικονομικό Εισαγγελέα, προκειμένου αυτός αρμοδίως να συντονίσει τον περαιτέρω χειρισμό τους από τις υπηρεσίες της τότε Γ.Γ.Δ.Ε. και σήμερα Α.Α.Δ.Ε.

Τον Ιούλιο του 2017 ολοκληρώθηκε η μεταφορά 15.004 υποθέσεων, από το ΣΔΟΕ στην ΑΑΔΕ.

Τον Δεκέμβριο του 2017 μεταφέρθηκαν άλλες 8.570 υποθέσεις από το ΣΔΟΕ στην ΑΑΔΕ.

Τον Ιανουάριο του 2018 μεταφέρθηκαν άλλες 2.343 υποθέσεις από την Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε. στην Α.Α.Δ.Ε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια