Αρχαίο Ελληνικό πλοίο, το παλαιότερο άθικτο ναυάγιο που έχει ανακαλυφθεί ποτέΈνα από τα πολλά αρχαία ναυάγια που υπολογίζεται πως βρίσκονται στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας (Εύξεινος Πόντος) ήρθε πρόσφατα στο φως από την ομάδα Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP).

Η ομάδα υπολογίζει την ηλικία του πλοίου στα 2400 χρόνια, κάτι που το κατατάσσει στην νούμερο ένα θέση των αρχαιότερων ναυαγίων που έχουν ανακαλυφθεί. Η κατάστασή του φαίνεται να είναι εξαιρετικά καλή, και πιο συγκεκριμένα, ο ιστός (κατάρτι), τα πηδάλια, και οι θέσεις των κωπηλατών φαίνεται να είναι όλα άθικτα.
Το πλοίο έχει μήκος 23 μέτρα και πλάτος 6 μέτρα, και βρέθηκε σε βάθος περίπου 1600 μέτρων από την επιφάνεια. Σχεδιαστικά οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι ένα αρχαιοελληνικό εμπορικό, ενώ ο τύπος του παραπέμπει στο πλοίο που απεικονίζεται στο Αγγείο των Σειρήνων. Δεν είναι δηλαδή δίηρης, τρίηρης, ή κόντορος, άρα έχει πρόσθετη σπανιότητα και αξία ως εύρημα αφού μέχρι σήμερα το είχαμε δει μόνο σε αγγεία που υπολογίζονται στην ίδια περίοδο. Ο καθηγητής Jon Adams της ομάδας MAP δήλωσε για το εύρημα: “Θα ανατρέψει όσα ξέραμε για την ναυπηγική και την ναυσιπλοΐα στον αρχαίο κόσμο”.Η ομάδα προτίθεται να αφήσει το πλοίο στο σημείο, αφού κάποια προσπάθεια ανέλκυσης θα μπορούσε εύκολα να το καταστρέψει. Ένα δείγμα από το ξύλο όμως στάλθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον το οποίο έκανε και την σχετική χρονολόγηση (2400-2500 ετών). Περισσότερα δεδομένα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο.

Το αρχαιολογικό πρότζεκτ που “τρέχει” η ομάδα MAP στην Μαύρη Θάλασσα δεν έχει προηγούμενο, αφού η ομάδα έχει ανακαλύψει πάνω από 60 ναυάγια τα τελευταία δύο χρόνια, πολλά από τα οποία είναι βυζαντινά πλοία, άλλα ρωμαϊκά, και κάποια αρχαιοελληνικά. Ο λόγος που η Μαύρη Θάλασσα αποτελεί το ιδανικό μέρος για αρχαιολογική έρευνα βαθέων υδάτων είναι ότι το ανοξικό περιβάλλον (μηδενική περιεκτικότητα οξυγόνου) που επικρατεί ακόμη και λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια δεν επιτρέπει την ανάπτυξη μικροοργανισμών που τρώνε το ξύλο. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου εσωτερική κίνηση ρευμάτων εξ’ αιτίας των στρωμάτων διαφορετικής αλμυρότητας που σταθεροποιούν την θάλασσα αφού δεν ανακατεύονται σχεδόν καθόλου. Η ανάμειξη φρέσκου και αλμυρού νερού περιορίζεται συγκεκριμένα στα πρώτα 150 μέτρα βάθους.

Όλα τα ναυάγια που ανακαλύπτει η MAP φωτογραφίζονται από κάθε όψη για να γίνει φωτογραμμετρία, δηλαδή μέτρηση των διαστάσεων και ανάπτυξη του αντίστοιχου μοντέλου. Στην ομάδα συμμετέχουν αρχαιολόγοι, επιστήμονες από διάφορους τομείς, και επίσης και δύο σπουδαίοι κινηματογραφιστές του BBC, ο David Belton και ο Andy Byatt. Οι τελευταίοι θα παρουσιάσουν το σχετικό φιλμ διάρκειας δύο ωρών που ετοίμασαν στο Βρετανικό Μουσείο τις επόμενες μέρες. Μέσα στην ομάδα 16 ατόμων, υπάρχει και ο Έλληνας Δημήτρης Σακελλαρίου ο οποίος είναι Διευθυντής Γεωλογίας και Έρευνας στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών.

Τέλος, αξίζει να πούμε δυο λόγια και για τα τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποίησε η ομάδα και πιο συγκεκριμένα το πλοίο “Havila Subsea” που ανήκει στην Νορβηγική Reach Subsea. To Havila Subsea είναι ένα σύγχρονο (2017) πλοίο υποθαλάσσιων ερευνών χωρητικότητας 78 ατόμων (50 καμπίνες), με 2 αίθουσες συνεδρίων, 6 γραφεία, ελικοδρόμιο, γυμναστήριο, και πολλές ακόμη ανέσεις για τα μέλη και των δύο ομάδων (MAP και Reach Subsea).

Ο γερανός 150 τόνων που διαθέτει το Havila Subsea μπορεί να εναποθέσει στην θάλασσα ένα από τα δύο ROV (remote operated underwater vehicle) του πλοίου. To ROV της Reach Subsea είναι το “Schilling Robotic HD” και όπως υποδηλώνεται και από το όνομά του διαθέτει HD κάμερα, digiquartz αισθητήρα βάθους, αισθητήρα TOGS (tiny optical gyro system) για την ρύθμιση της πορείας, και RDI Navigator 1200 kHz (μεγάλης ακρίβειας) για την πλοήγηση. To συγκεκριμένο ROV κινείται από υδραυλική ισχύ 150 ίππων (υπάρχει και εφεδρικό σύστημα 40 ίππων), και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 3000 μέτρα βάθους.

The Guardian

το διαβάσαμε ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια