Σε εξέλιξη το σκάνδαλο της Jumbo και της Εθνικής - Πάνω από 300 Κινέζοι άνοιξαν λογαριασμούς 75 εκατ ευρώ χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία

Η υπόθεση Παπαευαγγέλου του πρώην αντιπροέδρου της Jumbo οποίος χρησιμοποίησε τραπεζικά POS για να φέρει κεφάλαια κινέζων στην Ελλάδα, να αγοράσουν ακίνητα και να πάρουν την χρυσή βίζα προκάλεσε ντόμινο εξελίξεων. Όλα ξεκίνησαν με αποκλειστικά δημοσιεύματα του bankingnews στις 28 και 29 Οκτωβρίου όπου αναφερόταν ότι υπάρχει σκάνδαλο με τις χρυσές βίζες, εμπλοκή του αντιπροέδρου της Jumbo Παπαευαγγέλου και των τραπεζών.

Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες.


Στις 29 Οκτωβρίου η Jumbo ζήτησε την άμεση παραίτηση Παπαευαγγέλου από την θέση του αντιπροέδρου.
Στις 30 Οκτωβρίου η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας ζήτησε την παραίτηση Νέλλης Τζάκου από την θέση της Γενικής Διευθύντριας λιανικής τραπεζικής.
Στις 31 Οκτωβρίου παρενέβη η δικαιοσύνη η οποία έστειλε εισαγγελική παραγγελία στις τράπεζες ότι ξεκινάει έλεγχος ενώ προφανώς ζητήθηκαν στοιχεία.
Εάν ότι συνέβη ήταν φυσιολογικό, γιατί τότε υπήρξαν τέτοιας έντασης και κλίμακας αντιδράσεις όπου παραιτήθηκαν στελέχη εταιριών και τραπεζών που βρίσκονται πάνω από 25 χρόνια στον χώρο;
Η αντίδραση της Jumbo και της Εθνικής απέδειξε ότι υπάρχει και καπνός και φωτιά.
Η αντίδραση της Jumbo ήταν άμεση γιατί ήδη η εταιρία δραστηριοποιείται στην Κίνα και ο φόβος να υπάρξουν επιπλοκές και λόγω Folli Follie ήταν μεγάλες.

Αν και η ανακοίνωση της Jumbo ήταν σχεδόν απαξιωτική για τον Παπαευαγγέλου (μικρομέτοχος, αναπληρωτής αντιπρόεδρος υπεύθυνος για τις δημόσιες υπηρεσίες και ΔΕΚΟ) φαίνεται ότι Jumbo και Παπαευαγγέλου έχουν συμφωνήσει σε αυτή την στρατηγική….

Η Εθνική παραίτησε την Τζάκου την Γενική Διευθύντρια Λιανικής τραπεζικής με το αιτιολογικό ότι ενώ έλαβε από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή επιστολή που ρωτούσε για τις συναλλαγές από Κίνα προς Ελλάδα…την υποβάθμισε και δεν ενημέρωσε την διοίκηση. Όλα αυτά συνέβησαν.

Δύο είναι τα βασικά ερωτήματα
1)Πως παραβιάστηκαν capital controls στην Κίνα;
2)Πως άνοιγαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία των κινέζων στις ελληνικές τράπεζες;

Απαντήσεις
Η εταιρία του Παπαευαγγέλου πήρε 8 POS μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για συναλλαγές με κάρτες και τα μετέφερε στην Κίνα.
Η Κινεζική Κεντρική Τράπεζα παρ΄ ότι έχει επιβάλλει capital controls δεν έχει βάλει προορισμούς στις συναλλαγές με POS.
Έτσι όταν εμφανίστηκαν POS ελληνικής τράπεζας στην Κίνα μπορούσαν να μεταφερθούν χρήματα στην εταιρία του Παπαευαγγέλου την Destiny Επενδυτική.
Οι κινέζοι χρησιμοποιούσαν τις κάρτες τους στα ελληνικά POS.
Τα χρήματα μεταφέρονταν στην Destiny και εν συνεχεία μέσω πληρεξούσιων δικηγόρων άνοιγαν λογαριασμούς – χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία των κινέζων.
Η τράπεζα εξέδιδε δίγραμμη επιταγή και έτσι πληρωνόταν η εταιρία Destiny.
Εκτιμάται ότι άνοιξαν πάνω από 300 λογαριασμοί κινέζων χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία και το βασικό ερώτημα είναι γιατί χρειάστηκε να γίνει αυτός ο κύκλος χρημάτων;
Οι 300 λογαριασμοί ήταν ύψους 85 με 86 εκατ και όχι 60 εκατ που επικαλέστηκε ο Παπαευαγγέλου
Εάν ήταν μια νόμιμη διαδικασία γιατί ο κινέζος δεν ερχόταν στην Ελλάδα να πληρώσει για την Χρυσή Βίζα και έπρεπε τα χρήματα να περάσουν από την Destiny του Παπαευαγγέλου για να καταλήξουν πάλι στην εταιρία Destiny με βάση το ύψος της προμήθειας που ελάμβανε;
Και εάν όλα αυτά είναι νόμιμα γιατί όλες οι ελληνικές τράπεζες πάγωσαν όλες τις παρόμοιες συναλλαγές;

Σοβαρές υποσημειώσεις;

1)Γιατί ο Δήμος Αθηναίων μήνυσε την Destiny για πλαστογραφία;
2)Γιατί αποπέμφθηκαν τόσα άτομα και τόσα σημαντικά στελέχη εάν όλα ήταν νόμιμα;
3)Γιατί παρενέβη η δικαιοσύνη;
4)Γιατί οι τράπεζες πάγωσαν όλες τις συναλλαγές αυτού του τύπου εάν όλα ήταν νόμιμα;
5)Που είναι η Τράπεζα της Ελλάδος που για μια ακόμη φορά είναι απούσα;
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι ο κατά τα άλλα λαλίστατος Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ είναι εξαφανισμένος και δεν παρενέβη στο πλαίσιο του εποπτικού του ρόλου;
Πραγματικά εντυπωσιάζει η απουσία του κεντρικού τραπεζίτη;

bankingnews

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια